Реклама / Ads
7| 4537 |13.06.2016 НОВИНИ

Кунева: Идва нова генерация учени и предприемачи

.
Меглена Кунева
С обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. целим изграждането на ефективни партньорства между научните организации, университетите и бизнеса, които да обогатяват всички участници в процеса с нови знания и умения и да се създава висока добавена стойност за икономиката, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на обществено обсъждане на стратегията в ”София тех парк”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.
 
Участието на бизнеса в научно-образователния процес ще подпомага нова генерация учени и предприемачи, което ще способства за създаването на нов пазарен профил и на условия за привличането на повече инвестиции. Балансираното участие на различните партньори, както и активната роля на бизнеса в научния процес, генерира нови знания, води до създаването на иновативни продукти и подобрява състоянието на икономиката. Научното обслужване и участие в усвояването или създаването на нови технологии в индустрията е необходимо за гарантиране на интелигентен, устойчив растеж с по-ефективно използване на ресурсите, каза министър Кунева. 

В България иновациите формират малка част от добавената стойност на българската промишленост (26% при стойности от 45% средно за ЕС). Имайки предвид структурата на българската икономика, т.е. преобладаващ дял на малките и средните предприятия, усилията следва да са насочени към осигуряване на стартов капитал за тези компании и впоследствие за развитие на тяхната пазарна устойчивост.

Стратегията ще стимулира реализацията на съвременни модели на университети, като въвеждане на модел за предприемачески университет, консорциум/мрежа на университети и институти; съвместни или дуални програми за обучение. Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен доктор в предприятията. Предвидено е провеждането на конкурси за обучение на млади учени по заявка и с финансовото участие на бизнеса и популяризиране на постиженията на млади изследователи. За целта ще бъдат създадени мрежи (клъстери) от регионални институции, научни организации и високотехнологични предприятия за изпълнение на целеви регионални задачи и програми. Насърчава се развитието на трансфера на знания чрез схеми за създаване на инкубатори за научни идеи. Цялата тази дейност ще затвърди връзката между образование, наука и бизнес, заяви още министър Кунева.

В дискусията и на въпроси отговаря още зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, Карина Ангелиева, първи секретар по „Образование и научни изследвания“ в постоянното представителство на Република България в Брюксел, Златина Карова, директор на дирекция "Наука" в МОН.

Зам-министърът на икономиката Даниела Везиева обясни, че освен по ОП НОИР, средства за иновации и развойна дейност има и по ОП „Иновации и конкурентноспособност“. МОН и Министерството на икономиката работят много през последната година по тази стратегия и по стратегията на интелигентна специализация. Развитието на регионите също е част от усилията на двете министерства, за да няма концентрация на научна инфраструктура само в София и Югозападния регион, допълни тя.

Зам.-министър Иван Димов подчерта, че стратегията обръща специално внимание на младите учени
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4875 |10.06.2016 П. Карастоянова: Решението за отстраняването ми бе взето под натиск . 5| 5637 |09.06.2016 Милена Дамянова: Слабите оценки изискват олекотяване на програмите . 1| 4370 |09.06.2016 Полина Карастоянова вече е независим депутат . 12| 4401 |08.06.2016 А. Найденов: С Корнелия Нинова се отлепихме от дъното, преди бяхме в мъртва точка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads