Реклама / Ads
5| 7147 |13.06.2016 ПОЛИТИКА

Министър Захариева, добре дошла в кочината!

.
Хубав пост, хубав кабинет, ама в България...
Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отхвърли целия проект за промени в съдебния закон удря върху репутацията на държавата и върху хода на съдебната реформа, която се чака от магистратите и гражданите.
 
Това призна правосъдният министър Екатерина Захариева. Добре дошла на борда, е клишето е американските филми. Българският вариант е „в кочината”. Защото страна, в която магистратурата търпи политбюро като ВСС, и в която няма корупция, защото няма дела срещу корупция, няма как да се нарече другояче.

Захариева се усмихваше като една кокетка, когато премиерът Борисов я покани да заеме стола на Христо Иванов в правосъдното министерство. Същият Иванов, който бе освиркан, оплют и руган от представителите на модела #Кой заради опитите му да реформира системата. Или поне отчасти. Дамата си представяше поста като звезден епизод в препълнената с успехи автобиография.

Сега се чуди на кой свят е. Опитите й да призове институцията ВСС да предостави до края в рамките на няколко часа в писмен вид своите забележки към промените в съдебния закон са трогателно несъстоятелни. Ако искаха да предложат нещо смислено, хората на Пеевски, Цацаров и партиите в съвета щяха да го направят и досега. Но те не искат. На тях им трябва статуквото такова, каквото е. Било абсурно, защото в случая ВСС отхвърлял дори и собствените си предложения за промени в Закона за съдебната власт. Е и? Това, което е абсурдно другаде, тук е считано за нормално. Решението бе инспирирано от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който се обяви против демократизирането на управлението на съдилищата. Това е учил Колев в милиционерското училище в Симеоново, това отстоява. Захариева да не се заблуждава, че Колев, Ясен Тодоров, Цацаров и пр. изразяват свое мнение. Чак такова въображение и смелост тези хора не притежават. Каквото им е заръчано, това правят, казват и вършат. Освен това недосегаемостта е хубаво нещо.  

Според Захариева с позицията си ВСС се бил поставил за втори път извън дебата за бъдещето на съдебната система. В края на миналата година кадровиците се обявиха срещу промените в конституцията. Още тогава правосъдният министър определи позиция на ВСС като "абсурдна" и "нелепа". Горката Захариева. Наистина ли си мисли, че в политбюро искат дебат и промяна на системата? Изключения има, но те само потвърждават правилото.

Министър Захариева прояви още една наивност като заяви, че ако съдебният съвет продължава да действа по този начин мониторингът от страна на ЕК ще продължи още 10 години. И какво от това? На кого му пука?

Проектът за ЗСВ предлага едни от най-големите промени в съдебна власт за последните 25 години, въпреки че отново избягва темата за тоталната власт на главния прокурор Цацаров. Съдебният закон демократизира неимоверно управлението на съда, давайки на редовите магистрати право да изземват правомощия от шефовете си. Те ще могат да предлагат свои фаворити за ръководители, а ВСС няма да има право да игнорира предложенията им. Въвежда се пряк избор на членовете на ВСС.

Премахва се текстът от закона, който гласи, че главният прокурор е абсолютен шеф на всички прокурори, макар да се запазва правото му да заповядва надолу по веригата. Отделно се предвижда Цацаров да бъде подложен на парламентарен контрол.

Трябва да имаш сериозни здравословни проблеми, за да вярваш, че подобно нещо може да мине през ВСС. Освен през трупа му. И точно това май трябва да стане...

Засега положението е (без)надеждно – „без” за населението и „надеждно” за корумпираните магистрати и политици. Толкова е ясно, че учудването на министър Захариева изглежда съмнително.

Защото действието се развива в добре организирана ферма за животни и по-точно – в кочината. Да прощават животните.

***

Глас:

- Може ли да видя главния прокурор?

- Разбира се. Къде е главният прокурор?

- В шеста стая, където беше Наполеон.

 

Тотю Марков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5330 |09.04.2016 Руският енергиен министър: Български газов хъб не се обсъжда . 23| 5900 |23.02.2016 К. Добрев: Не знам, дали ще се кандидатирам за председател на БСП . 26| 7570 |28.01.2016 Оставка на Цацаров поиска бившият правосъден министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads