Реклама / Ads
10| 4595 |13.06.2016 СВЯТ

НАТО праща 4 батальона в Полша и балтийските страни срещу Русия

.
Йенс Столтенберг
В НАТО тази седмица ще бъде взето решение за изпращане на четири многонационални батальона в балтийските страни и Полша, за да бъде засилена отбраната им срещу Русия, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес и БТВ.
 

Тази адаптация е насочена към най-големите предизвикателства от края на Студената война, обяви пред медиите американският посланик в НАТО Дъглас Лют.

 

"От Естония до България показваме, че НАТО приема чл.5 от Вашингтонския договор сериозно, че заплаха към един е заплаха към всички. Не мисля, че това е нова Студена война. Преди имаше противопоставяне на две световни суперсили – сега случаят не е такъв", коментира той.

 

Все още не е ясно кои нации ще поемат командването на четирите батальона по Североизточния фланг на НАТО. Това ще бъде решено във Варшава, уточни американският посланик.

 

Той обясни, че батальоните, който ще бъде изпратени, ще са многонационални и ще се сменят на шест месеца.

 

Посланик Лют коментира пред медиите поведението на Русия и наскоро отправените заплахи към Румъния заради приетото ракетно поле (част от ракетния щит на НАТО) на нейна територия.

 

„Когато съюзник се съгласи да приеме такова съоръжение, страната поема отговорност и Алиансът също поема отговорност. Като има действия срещу него, Алиансът има право да поеме мерки за защита. НАТО е с Румъния и оценява високо приемането на това съоръжение.”

 

От отговора на Лют личи, че държавите от НАТО гледат сериозно на превъоръжаването и внезапните учения, които Русия провежда на своята територия в нарушение на Виенските документи, които предвиждат да има наблюдатели и предварително уведомление, когато тренировъчните маневри са с многочислен контингент.

 

„Русия продължава да е окупирала Крим, да държи „прокси армия” в Донбас и да провежда големи учения извън периметъра и прозрачността, изисквана по Виенските документи. Русия действа безотговорно при взаимодействия по въздух и море – в това показва последователност", коментира още той.

 

Сила и възпиране е едната страна на монетата в отношенията с Русия, другата е да се оставят каналите за водене на диалог между политическото и военното ръководство на Алианса и в Москва, подчерта още преди месец генералният секретар на НАТО Столтенберг.

 

„Това, което може да очакваме на срещата на върха във Варшава, е, че лидерите от НАТО ще подчертаят, че всеки потенциален агресор срещу държава от НАТО ще бъде възпрян”, обобщи американският посланик.

 

Сред важните теми, които от утре ще обсъждат военните министри на НАТО, е как да развиват своите възпиращи способности и как да проектират стабилност извън границите на своите страни. Алиансът вече демонстрира военни способности в учението в Полша „Анаконда 16”, където се прилага планът за готовност на НАТО, одобрен на предишната среща в Уелс.

 

В момента силите за отговор на НАТО са 40 хил., като 13 хил. от тях са т.нар. сили с много висока степен на готовност, или „острието на копието”. Именно тяхното представяне ще бъде отчетено в полската столица след броени дни.

 

Планът за готовност за действие драматично усилва готовността на НАТО на Изток, категорични са от Брюксел, въпросът е колко от съюзниците са покрили критериите на поетият ангажимент да увеличат бюджетите за отбрана, тъй като тези мерки не струват малко.

 

До момента само пет от 28-те страни членки изпълняват критерия да отделят 2% от своя БВП за военни разходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4445 |26.04.2016 Полша въвежда граничен контрол през лятото . 0| 4949 |01.03.2016 Смут в Полша: Общинска съветничка се качи на пилон . 0| 4612 |13.01.2016 EК наказва Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads