Квесторите на КТБ проспаха ”Техномаркет” вместо да върнат дългове на Пеевски

8

|

18541

|14.06.2016
Квесторите на КТБ проспаха ”Техномаркет” вместо да върнат дългове на Пеевски

Вместо в момента собствеността върху веригата ТЕХНОМАРКЕТ да се прехвърля свободно между свързани с Пеевски фирми и структури, този актив можеше да покрие всички свои задължения към КТБ АД. Той е 130 млн. лева, като годишните приходи са 540 млн. лева.


Ето я накратко хронология на събитията, довели до ощетяване масата на несъстоятелността с около 36 млн. лева:

 

1. Към 30.09.2014 г. задължения на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД и на едноличния му акционер ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ към КТБ АД са в размер на 69 млн. лева.

 

2. Вследствие на осчетоводените от квесторите цесии и прихващания през ноември 2014 г. са погасени всички кредити на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, като дългът на ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ е намален на 36 млн.лева. Кредитът на акционера е обезпечен със залог на всички акции от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, вписан в Централния депозитар на 11.01.2013 г.

 

3. Два месеца преди осчетоводяване на цесиите в „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД вече са се подготвяли за увеличението на капитала. Видно от Търговския регистър, на 14. 08. 2014 г. Общото събрание взема решение за записване на нови акции. Този факт е проспан от квесторите на банката. Съгласно условията по сключения договор за залог на акциите, ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ са били задължени да уведомят банката за намеренията си, тъй като залогът обхваща всичките акции. Поради това тяхно неизпълнение на условия по договора, квесторите са могли да направят кредитът за предсрочно изискуем и да насочат изпълнение към акциите, които тогава са представлявали 100 % от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД. Вписването на новия капитал е факт чак на 08.10.2014 г. или близо два месеца квесторите са си затваряли очите и не предприемат абсолютно нищо. Още повече, че към 30.09.2014 г. кредитът на ДОМТЕХ ХОЛДИНГ АГ вече е бил необслужван над 3 месеца, което е още едно основание кредитът да бъде обявен за предсрочно изискуем и залогът върху 100 % от акциите да бъде запазен в полза на кредиторите на КТБ АД.

 

4. Крайният резултат от бездействието на квесторите, е че заложените в полза на КТБ акции представляват вече 15 % от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, а не 100 %, както първоначално е сключен договорът за залог. Броят на акциите наистина остава непроменен, но една е цената за 100 % от капитала, а друга за 15 %.

 

5. В момента срещу дълг от 36 млн .лева стоят 15 % от капитала на „ТЕХНОМАРКЕТ БЪЛГАРИЯ” АД. Ако квесторите си бяха свършили добросъвестно работата и залогът върху 100 % от акциите беше запориран в полза на КТБ АД, то остатъчния кредит можеше да бъде обслужен и масата на несъстоятелността попълнена. До момента няма купувач на акциите. Последната предлагана цена на търга е едва 6 млн. лева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах