Реклама / Ads
6| 7853 |14.06.2016 АКТУАЛНО

„Пътнико, свиден”-виж колко ще ти струва пътят до морето!

.
След като многократно чухме от туроператори и от министърката на туризма Николина Ангелкова, че е по-добре човек да си почива на българското Черноморие, а не в Гърция, например, практично поглеждаме към начините бързо и удобно да стигнем до нашето море през сезона на летните отпуски. С какво, докъде и за колко да пътуваме е фундаментален отпускарски въпрос, който ще ви помогнем да разрешите!
 

Един от предпочитаните варианти за придвижване си остава автобусният транспорт. От Софийската автогара за Бургас и Варна превозвачите са минали на летен режим, т.е. увеличили са броя на автобусите, а билетите пазят миналогодишните си цени. Еднопосочният билет София-Бургас е 26 лв., а двупосочният – 42 лв., т.е. пестите 10 лв., ако фиксирате точни дати на пътуването си. Дестинацията София – Варна е по-солена, тя излиза 32 лв. в едната посока, в двете варира между 54 и 55 лв. С други думи, любителите на севера ще се бръкнат повечко за пътни, ще пътуват по-дълго и ще се къпят в по-хладните води на Черно море. Навиците обаче са втора природа и който е свикнал с Варна и околностите винаги намира аргументи в полза на избора си. Както и почитателите на юга, предпочитащи по-топло, по-претъпкано, но една (символична) идея по-евтино.

 

Ако предпочитате все пак „дългото пътуване”, влакът ще ви го осигури. 20 лева ще ви струва еднопосочният билет до Бургас с втора класа, 25 – с първа, а 31 лв. излиза трасето до Варна с втора класа, докато първата е 39,60. Това са редовните тарифа, но БДЖ предлага и намаления – за деца, за ученици, за пенсионери, както и групови билети. Всеки си прави сметката, където ще му излезе по-изгоден краят.

 

Разбира се, най-бързо до морето се стига със самолет. Около 30-40 мин. са полетите до Бургас и до Варна. Еднопосочният билет до Бургас е около 56 лв., до Варна – 124 лв. След това трябва да калкулирате и цената на такси или автобусен билет за мястото, до което искате да стигнате финално. Разбира се, двупосочните билети излизат много повече на сметка, те ще варират в зависимост от датите, за които искате да ги закупите. Времето, което ще ви трябва обаче, да стигнете от точка А до точка Б, се увеличава заради необходимостта да сте на летището час по-рано, отделно от това имате път до и от него. Но всеки избира…

 

Най-много са онези, които предпочитат да стигнат до морето със собствен автомобилен транспорт. Магистрала „Тракия” се преодолява за около 3 – 3,5 часа при разумно каране и вече мнозина я предпочитат, независимо дали карат до Бургас или Варна. Цената на пътуването варира в зависимост от бензина, дизела, газта или метана, с които върви вашето возило; зависи и от броя на хората, които ще пътуват с вас. Не бива да забравяме, че по стар обичай по-скъпи горива ще ни очакват в предстоящите месеци. Прогнозите на експертите са, че в разгара на сезона на почивките цените ще скочат поне с 10 стотинки за литър. Така пътуването от София до Бургас и обратно с бензин А95 ще струва около 112 лева. Ако колата е на дизел, ще трябва да подготвим близо 110 лева, а ако ползваме пропан-бутан, цената е наполовина. Ако се сбъднат прогнозите на експертите, пътят до Варна и обратно с бензин А95 ще струва около 140 лева.

 

Особено популярни в последно време станаха сайтовете за споделено пътуване, които свързват шофьори със свободни места с хора, желаещи да пътуват. Там цените варират от 6 до 20 лв. и ако сте млади, навити, вероятно и малко авантюристи, можете да си потърсите компания за път чрез такъв сайт. Запознатите твърдят, че в повечето случаи плюсовете са повече от минусите, но все пак рискове винаги има, затова е добре човек добре да провери информацията за колата, шофьора и да държи връзка със свои близки или приятели по време на път.

 

Остава и последният вариант, ако сте решили, че пари за път не ви се харчат – това е добрият стар автостоп, който все още се радва на фенове по българските пътища, макар и далеч от мащабите преди около 25-30 години. В този случай сами си знаете, че се тръгва с минимален багаж, с авантюристичен заряд и пълна батерия на мобилния, за да се обадите бързо в случай на нужда. Но, както е казал народът – бай, бабо, да не ме среща мечка по из път! Хубави летни емоции на всички, избрали родното море! И лек път, че нали само тогава „човекът е човек”!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5793 |13.06.2016 Л. Дацов: За няколко години дългът ни е нараснал със 17 милиарда . 36| 5466 |11.06.2016 Борисов: Няма да жертваме туризма заради няколко си главанака . 23| 5471 |16.05.2016 Клинцевич: Струва си Русия да се откаже от ”Евровизия 2017”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads