Реклама / Ads
1| 3917 |14.06.2016 НОВИНИ

Заместникът на Московски подаде оставка

.
Антон Гинев е подал оставка като заместник-министър на транспорта по лични причини. От Министерството на транспорта заявиха, че Гинев е отхвърлил отправените към него обвинения за умишлена безстопанственост и ще си търси правата по съдебен път.
 
Софийската градска прокуратура повдигна по-рано днес обвинение на Гинев за умишлена безстопанственост в размер на 927 000 лева. Обвинението е за период, в който той е бил генерален директор на държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Прокуратурата стига до Антон Гинев покрай разследването срещу депутата от ДПС Илия Илиев. През март той остана без имунитет по разследване за присвояване на 3 милиона лева, част от които е и сключен в края на 2007 година договор между негова фирма и Националната компания "Железопътна инфраструктура" за възстановяване на отводнителните съоръжения край ЖП линия на стойност 927 хиляди лева.

 

Извършените плащания са обосновани от неистински документи и от документи с невярно съдържание, обясниха тогава от държавното обвинение. 

През периода от ноември 2006 до юни 2009 година генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" е настоящият заместник транспортен министър Антон Гинев. През 2007 година, мотивирана от несъществуваща, според прокуратурата, спешност за ремонт на гарата в Русе, от компанията е била проведена процедура на договаряне  - без обявление, а с покана към три фирми. От държавното обвинение обаче смятат, че за ремонта е трябвало да бъде обявена обществена поръчка. За изпълнител е избрана контролирана от народния представител Илия Илиев фирма "Триумф". 10 дни след сключването на договора, по разпореждане на Гинев, на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева без каквато и да е свършена работа. 


Антон Гинев е с мярка "подписка". В хода на разследването са изискани договори с възложител Националната компания "Железопътна инфраструктура", сключвани с търговци, фактически управлявани от Илия Илиев или негови близки. Въпросният договор е сред тях, като се проверяват всички плащания по договорени ремонтни работи и действителното извършване на такива работи на гарови сгради и релсов път, уточняват от държавното обвинение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4792 |08.06.2016 Московски иска да се въведат интелигентни тахографи . 4| 4308 |30.05.2016 Градският прокурор на София подаде оставка . 0| 4123 |20.05.2016 СЕМ призова УС на БНР да подаде оставки . 4| 4224 |18.05.2016 Московски: КАТ поема част от отговорностите на ДАИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads