Реклама / Ads
7| 5118 |15.06.2016 НОВИНИ

Я. Гечев за Фрог: Всичко в Министерство на земеделието се пише скрито

.
Явор Гечев
Трябва да има къщи за гости в малките населени места, тъй като те развиват селския туризъм, но доколко честно са изразходвани евросредствата по изграждането им, е неясно. Все още не е излязла новата наредба, за да видим какъв контрол се упражнява върху изразходването на средства по изграждането им по ПРСР. Това коментира пред Фрог нюз Явор Гечев, бивш земеделски министър.
 

Новата програма е много важно да има ясни критерии за оценка, за да не допуска строеж на хотелчета за лично облагодетелстване. Трябва да има и данъчни проверки, за да се разбере дали къщата е функционирала като къща за гости или като къща за лично ползване.

 

На въпрос дали тези къщи за гости са построени в райони, където ДПС има влияние, Гечев отговори: „Не мога да потвърдя това, но е истина, че част от селските райони са доминирани от ДПС. Правилата не трябва да се пишат за едни или други политически сили, трябва да са безкомпромисни и непробиваеми. Усещането е, че всичко в министерство на земеделието се пише скрито, дори извън институцията и всичко е пред свършен факт.

 

Има трикове информация за изпълнение на дадена оперативна програма да не се намира лесно. Пълна публичност може да си позволи само този, който е напълно чистичък, но в момента не мисля, че ситуацията е такава.

 

Попитан дали наистина има риск страната ни да загуби европейски средства в размер на 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони, Гечев коментира: „Моята информация е, но тя не е потвърдена, че парите са повече и става въпрос за санкции по директните плащания по изминалия период от време. Постоянно има глоби, рано или късно това не може да се скрие. Ще се бавят доколкото могат. Аз очаквам тежки санкции по някои от компонентите на програмата”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9203 |14.06.2016 Първо във Фрог: Полицията работи по версия опит за самоубийство на „златното момиче” . 4| 4753 |14.06.2016 Р. Драганов за Фрог: Цените за почивка в Турция паднаха с 60% заради атентатите . 18| 6663 |14.06.2016 В. Ахчиева пред Фрог: Марешки сам си сложи прът в колелото . 0| 5745 |14.06.2016 Проф. Кантарджиев за Фрог: Бежанците ”внасят” болест, разяждаща кожата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads