Реклама / Ads
2| 5012 |15.06.2016 НОВИНИ

Не пишете във фейсбук, че сте на почивка, ще ви налазят крадци

.
Започва отпускарският сезон и основният проблем на почиващите е как да опазят жилището си от крадци и неканени гости. Основният съвет, след навлизането на новите технологии, на полицията е не пишете в социалните мрежи като Фейсбук, че не сте в дома си и сте на почивка. Крадците следят внимателно социалните мрежи и събират информация за вас къде сте и за колко време няма да ви има в жилището ви.
 
Този проблем не е за подценяване, съветват криминалистите.
През лятото в столицата криминалният контингент прави„ротация”, сочат данните на полицията. Изпечените крадци се насочват на „гастроли” край морето, където ги чака богата плячка. На тяхно място в столицата идват бригади обирджии от провинцията. Те правят „ударите” и се изнасят от столицата. Обект на крадците най-често са пари, бижута и техника, която бързо се пласира на черния пазар.
Мислите си, че домът ви ще бъде предпазен от алармени системи? Това е голяма заблуда, казват криминалистите. За опитни обирджий алармите не са проблем. Те разполагат с необходимата техника за обезвреждане на СОТ, като всеки в групата, която атакува жилищата си има разпределение. Един заглушава техниката, друг разбива ключалката. 
„Фасулска работа” за тях е отварянето на PVC-дограмите. Това става с обикновена отвертка. 
Ето някои съвети на полицията, които да ви предпазят от неприятни изненади при завръщането у дома след почивка.
При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. На първо място е важно да не са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома – колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре.Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.
Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. 
При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!
Опазването на собствеността може да се осигури само със съвместни усилия от страна на полицията и на гражданите. Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.
Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави. За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка сширокоъгълна оптика.
Не забравяйте, вашият дом е Вашата крепост, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия. Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата. Не канете сами крадците у дома!
Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата.
Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук, характерно е, че те са по-отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по-рано прибрал се собственик.
За кражбите винаги трябва да има информация. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи. Пазете се особено от: амбулантни търговци; хора, събиращи пари за благотворителни цели; хора, които извършват услуги – пране на килими, циклене на паркет, хамалски услуги; квартални безделници - те следят какви са навиците ви – кога излизате от дома, кога се прибирате, кога няма никой вкъщи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5652 |19.04.2016 Бойко Борисов „оживя” във Фейсбук, сондажите в Черно море започват през май . 0| 4809 |02.01.2015 Двама планираха самоубийство през Фейсбук, единият успя . 21| 9050 |29.08.2014 Омбудсманът пред Фрог: По-добре Искров на почивка, за да не вреди . 43| 5373 |21.08.2013 Костов на почивка, чува се с Р. Кънев, но не диктува в ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads