Реклама / Ads
1| 4212 |15.06.2016 НОВИНИ

Токът от АЕЦ ”Козлодуй” може да скочи с до 8%, предрече Богомил Манчев

.
Токът от АЕЦ ”Козлодуй” ще поскъпне с до 8 процента след разходите, които ще направи централата за удължаването на живота на Пети и Шести блок, прогнозира председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев по БНР. Според него това няма да се отрази на крайните цени на електроенергията, а страната ни ще си осигури 2000 мегавата мощности за още 30 години.
 

Манчев смята, че за да се реши проблема с дефицитите в енергетиката, е необходимо токът да поскъпне два пъти, а парите да отидат във фонд "Сигурност" на електроенергийната система.

Ако ние не продължаваме да вървим, за да стигнем някаква пазарна цена на електроенергията, а я ползваме за социален лост, ние това правим, ще си фалираме сами държавата, защото вече сме го постигнали – още малко остава. За този регион, при този стандарт, цената трябва да е два пъти по-висока, защото в онзи стандарт (европейския) цената на енергията, спрямо нашата, е 5 пъти по-висока.

Държавата ще има достатъчно пари да подпомага енергийнобедните, но ако искаме енергетиката да работи нормално и да се самоиздържа, трябва да се премахне политическият риск, посочи Манчев.

 

Това касае всички направления на нашата енергетика - газ, нефт, възобновяеми енергийни източници, конвенционална енергетика и ядрена енергетика. Каквото и да правим - все има проблем. Хубаво, тръгнахме да правим ядрена централа, подписахме си договора, подписахме си и  документите,  успяхме като държава, да се договорим, за да получим една от най-качествените централи в света на най-ниска цена. Цената е безусловно е най-ниска. Проблемът е, че някой ти казва: "Няма да  го вземеш това, ще вземеш това".

 

Манчев изтъкна, че страната ни скоро ще се нуждае от нови ядрени мощности: На България няма да ѝ се размине и трябва да затвори над 2000 мегавата от въглища. 100% ще ги затвори, без никакъв шанс да останат – те трябваше да се затворят преди 2 години. Европа няма да ги търпи след 2020-2022 г., защото те затварят техните централи, ще затворят и нашите, без значение кое лице ползва 10-12 или 15 депутата, за да му работят централите.

Докато не я управляват на ръчно – токът да не се вдига, понеже идват избори – ама сега са президентските, после са парламентарни, избират се кметове и всеки път токът ни е виновен.

 

Богомил Манчев каза още, че всички дейности по удължаване работата на двата 1000-мегаватови реактора с 30 години ще струват на АЕЦ "Козлодуй" около 350 милиона евро. Това ще оскъпи тока от централата с до 8 на сто, но няма да окаже влияние върху крайните цени на електроенергията:

Той ще спечели по-малко пари. Сега годишно реализира около 100 милиона печалба, ще започне да дава 70-80 милиона. Това ще се случи.

 

Манчев очаква от арбитражът за строежа на АЕЦ "Белене" да приключи в ущърб на страната ни в размер на 650-700 млн. евро.

 

Ядрени блокове е повече от необходимо да се правят. Причината е, че те не могат да поникнат утре, нито да заработят утре. Но, ако започнем утре, ще сме закъснели с месеци… и то много. Вече години закъсняваме.

 

Според председателя на Българския атомен форум е по-правилно да се построи реактор на площадката в Белене, отколкото нов в Козлодуй, защото при авария на един реактор на площадката, трябва да бъдат спрени всички. Строеж на нов реактор на "Козлодуй" е възможен, но е по-правилно да започне, когато изтича ресурсът на разположените там.

 

Днес край Варна се открива традиционната Международна ядрена конференция. Тази година тя е на тема "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4176 |14.06.2016 Петков в ”истински уплах” от Гамизов, не можел да спи . 13| 4406 |13.06.2016 Плевнелиев: Безразличието към истината за комунистическия режим може да доведе до повторение на историята . 0| 4094 |10.06.2016 Ремонт в подстанция на ЕСО може да доведе до смущения на електрозахранването в община Самоков и к.к. Боровец . 1| 4378 |06.06.2016 Р. Христов: На тези избори РБ не може да излъчи президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads