Реклама / Ads
0| 6017 |16.06.2016 НОВИНИ

Парламентът създаде Държавна агенция ”Електронно управление” към МС

.
Парламентът създаде Държавна агенция ”Електронно управление” към Министерския съвет, която ще осъществява сътрудничество между българските институции, свързани с електронното управление, и европейските. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за електронното управление.
 

Новата агенция ще реализира проекти, свързани с електронното управление, които ще имат значение за всички администрации. Структурата и бюджета ще бъдат определени от правителството. То ще избере и председателя на новия орган.

За последните 10 години България е дала над 2 милиарда лева за електронно управление, коментира депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев при гласуването на второто четене на Закона за електронното управление, съобщи БНР.

 

С промените ще се сложи край на изтичането на държавни средства, като ще има яснота и за това кой носи отговорност за случващото се в електронното управление, категоричен е Тренчев: За най-елементарни услуги ние продължаваме да ходим по някакви прашлясали гишета, които обикновено между 12 и 16 часа почиват, за наистина най-обикновени административни услуги, които в XXI век би трябвало да са даденост на българското общество онлайн.

 

Ще сложим край на многогодишното крадене. Най-накрая ще имаме яснота кой носи отговорност за случващото се и не случващото се в електронното управление в България.

 

Ще създадем Държавната агенция за електронно управление, чийто председател еднозначно ще носи отговорността за това, което се случва. Това е много важно, това е прецедент, подчерта още Тренчев. Важен е историческият шанс да се направи крачката към електронното управление у нас, призоваха вносителите.

 

В Естония всичко може да се направи онлайн с изключение на брак, на развод и да си продадеш имота. Абсолютно всички услуги може да бъдат направени онлайн, което трябва да бъде и нашата цел. В 99% хората попълват данъчните си декларации онлайн, даде  като пример Естония Настимир Ананиев. От "БСП лява България" заявиха, че ще гласуват "въздържал се" по всички текстове от Закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 4534 |15.06.2016 Нинова: Цялата държавна машина се включи срещу БСП с лъжи и манипулации . 8| 4532 |09.06.2016 Парламентът одобри 1.2 млрд. лв. заеми . 5| 4704 |02.06.2016 След жесток дебат парламентът реши: Ще купуваме самолети и кораби . 0| 4158 |02.06.2016 Парламентът „бетонира“ директорите на БНТ и БНР на постовете им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads