Реклама / Ads
28| 6198 |16.06.2016 АКТУАЛНО

Кристалина Георгиева не се е отказала от битката за ООН

.
Българката Кристалина Георгиева може да се кандидатира за генерален секретар на ООН, издигната от една и или повече чужди страни. Пред Би Би Си Георгиева заявява, че не е безразлична към битката за поста и че следи надпреварата отблизо. Няколко държави обмислят да номинират Георгиева, а тя е на ръба да обяви кандидатурата си, твърди още медията.
 
За интереса на Георгиева към поста пише и „Форбс" . Според изданието със задкулисни игри Георгиева е възобновила похода си към ръководната позиция в ООН. Основният проблем в кампанията на българската кандидатура Ирина Бокова е Великобритания.

"Следя отблизо надпреварата. Много хора ме подтикват да вляза в нея, но нека да видим какво ще стане", коментира Георгиева. Медията твърди, че няколко държави обмислят да номинират българката.

За да бъде номинирана Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, трябва или България да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова, или българският еврокомисар да бъде номинирана от друга държава - нещо, което правилата на световната организация позволяват.


Българската кандидатура Ирина Бокова първоначално беше фаворит в надпреварата и се радваше на силна руска подкрепа, но нейните шансове намаляха заради изобличаващо разследване на делата на ЮНЕСКО, която тя ръководи, и за подкрепата й за палестинската държава, отбелязва Би Би Си.

Всъщност атаката срещу Бокова започна в началото на годината от постоянния представител на Великобритания в ООН, което издава позицията на британското правителство по отношение на кандидатурата й.

Интригите започват да обвиват кандидатките в простащина, а това зловоние си струва да се усети подобаващо, пише в анализ „Форбс" и се спира детайлно на действията на Кристалина Георгиева.

Тя беше и все още е безнадежден претендент и просто трябва да изостави идеята за благото на всички: на страната й, на ООН и на света. Това обаче не се случва и Георгиева възобнови похода си по аварийното стълбище. Изходът обаче е един и същ и кандидатурата й няма как да преодолее категоричното вето на Москва.

След шест години в ЕК тя все още не говори френски, което е категорична пречка пред одобрението на Франция, която също е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Изправено пред невероятния спектакъл на двете надпреварващи се българки,ООН ще предпочете да избегне такава конфронтация и ще избере някой друг от другаде,, посочва още „Форбс".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4617 |02.06.2016 И. Веселинов: Неестествено е ценовото решение за тока и парното . 8| 6067 |15.09.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Дадоха 30 г. на убиеца! Той се разкайва, но не е искрен . 11| 4541 |27.10.2014 Ламбо искрен: Хората не могат да ни гледат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads