Реклама / Ads
3| 4093 |17.06.2016 НОВИНИ

М. Габриел: В споразуменията за реадмисия има текстове, позволяващи на Турция такъв тип действия

.
Мария Габриел
За нас най-важното е, когато има споразумение за реадмисия, то да бъде спазвано. Не бива обаче да правим прибързани изводи. В споразумението на Турция с ЕС е упоменато, че през първите 3 години от приложението му, турската страна има право да фиксира броя мигранти от трети страни, които приема обратно на своя територия. Това каза евродепутатът Мария Габриел по БНР, по повод отказа на Турция да приеме обратно от България 200 нелегални мигранти.
 

 

Това не важи единствено за мигрантите от трети страни, с чиито страни Турция има договори за реадмисия. Така че, за мен, преди да правим прибързани изводи, е много важно да имаме информация какви са хората, за които се е получил отказ. Има съвсем конкретни текстове в споразуменията, които позволяват на турската страна такъв тип действия. Важното е да остане диалогът. Точно заради това всяка дума в момента е важна.

 

ЕС има инструменти за реакция, включително и ясни текстове в споразумението, ако, хипотетично, Турция откаже реадмисия без обяснение или в нарушение на договореностите, подчерта Габриел. Тя коментира и обвързването на споразумението с визовата либерализация за турските граждани:

 

За Турция темата за либерализация на визите е много важна и много чувствителна. Същевременно трябва на всички да ни е ясно, включително на фона на последния доклад на ЕК, че срокът 1 юли е нереален. Либерализация на визите става само след изпълнение на всички критерии, заложени в съвместния план.

 

Страната ни не чака нещо отвън да се случи, за да вземе мерки за опазването на границата си, категорична е Габриел, според която не бива да говорим за "план Б". България е мобилизирана и за засилване на контрола на външните граници и за съвместни операции с Фронтекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4410 |03.05.2016 Бъчварова подписва в Анкара договора с Турция за реадмисия . 29| 7064 |19.09.2015 Евродепутатът М. Габриел: Жените ги бият и у нас, и в Европа . 1| 5648 |27.09.2014 Мария Габриел: Земеделците ни да се възползват от новата Обща селскостопанска политика на ЕС . 21| 4939 |26.09.2014 Мария Габриел: Езиковото многообразие е пулсът на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads