Реклама / Ads
67| 12995 |17.06.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Капитан I ранг: Г-н премиер, така не се разговаря със съюзници!

.
Не се вижда флотилия в Черно море....
Съвместна флотилия ще има, но премиерът Бойко Борисов още не го знае. Понятията „ястреби” и „гълъби” реанимират лексиката на съветското политбюро и на ТАСС от 60-те години на миналия век.
 
Г-н Борисов, това е самолетоносач. Тай решава военностратегически задачи извън затворени басейни като Черно море.
„Военни фрегати” (като че ли има и цивилни), самолетоносач в Черно море (никога не е предвиждан), „ястреби” и „гълъби” са част от безсмислиците, които изсипа премиерът Борисов пред журналисти.
Борисов повлече и президента Плевнелиев да се оправдава, че не сме замисляли агресия срещу Русия, сякаш някой би повярвал, че България със скромния си военноморски потенциал може да оглави инициативата за черноморска флотилия на НАТО.
След като някакво жълто вестниче хвърли партенката, че сме щели да правим съвместна флотилия с Румъния и Турция, по инициатива на Борисов държавният глава, премиерът и несъгласният с подобен цирк военен министър доставиха неочаквана наслада на антинатовските кръгове у нас. Близо час тримата висши политически ръководители се оправдаваха кой знае пред кого, уверяваха потенциалните си опоненти в генетичната си обич към великата Рус и във верността си към борбата за мир и международно сътрудничество.
Жалко, че президентът се подведе от популисткото дърдорене на Борисов, след като толкова скоро произнесе ярка, съсредоточена и запомняща се реч пред Европейския парламент.
Вчера лъсна цялата некомпетентност на Борисов по военни и военнополитически въпроси. Пълната му дипломатическа несъстоятелност. Така не трябва и не може да се разговаря със съюзници от НАТО! Приказки като „румънският президент ни предложи, но ние отказахме” могат да донесат краткосрочни дивиденти пред русофилистичния електорат, но трайно ще изложат България като сериозен и предвидим съюзник в нарастващата по сложност и заплахи среда за сигурност в Черноморския регион. И ще предизвикат иронични усмивки у ръмънските ни съюзници.
Излишна бе цялата тупурдия, сътворена от Борисов. Излишни бяха клетвите към руските туристи, към старото приятелство, към мира и дружбата между народите. Това наистина са номера от селски вечеринки.
Путин няма да спре милитаризацията на Крим и на Черноморския регион, дори и да прочете умилителните примитивизми на Борисов. Новите, далеч по-мощни брегови и корабни ракетни комплекси „Калибър” няма да бъдат изведени на дистанция, от която да не могат да поразяват обекти в българската акватория или територия. За сведение на г-н Борисов фрегатата е военен кораб с водоизместване от 2 000 до 5 000 т, която е по-голяма от корвета и по-малка от есминеца и служи за патрулиране, съпровождане на конвои, борба с подводници и с надводни кораби на противника.
Съвместна флотилия, по примера на съвместния флот на Холандия и Белгия е възможна само на базата на междудържавен договор, ратифициран от парламентите на страните участнички. По тази простичка причина няма как изпълнителната власт тайно да договоря каквото и да е съвместно създаване на военни формирования с други държави, както и без решение на парламента да ги изпрати на постоянна дислокация в друга страна.
Втората лъжа на руската пета колона бе, че НАТО е взело решение за подобно формирование. Не. Инициативата за сътрудничество между военноморските сили, включително за съвместни учения, координация и споделяне на информация за обстановката на море, е изцяло регионална инициатива. Тоест, Румъния, България и Турция напълно самостоятелно и доброволно ще решат какво да направят като опция и като формат.
Страните от НАТО само декларират подкрепа и готовност да участват в подобни учения и други мероприятия, като се съобразяват с Конвенцията от Монтрьо. Пренебрегването на тези обективни за всеки експерт особености говори не за компетентност, а за преднамереност на партии, медии и политически дейци, които се опитват да създадат нестабилност, да принудят да се оправдават и да станат обект на нападки президент, премиер, министрите на отбраната и на външните работи.
Според принципите на военното изкуство, всяка военно-политическа измислица цели не да се укрие завинаги истината, а да осигури максимално възможното време за развитие на истинската инициатива.
С миролюбивите си  изказвания Борисов се конфронтира и с генералния секретар на НАТО, и с прагматичната и последователна позиция на турския и на румънския президент.
«НАТО трябва да реагира на действията на Русия с демонстрация на сила и убедително сплашване, заяви Йенс Столтенберг. Москва незаконно завзе Крим, подкрепя сепаратистите в източна Украйна и нарушава нормите на международното право. В тази връзка ние планираме да засилим присъствието си на източните граници».
Нещо неясно, домнуле Борисов?
Принуден да се извинява, че мислим за военната си сигурност пред лицето на растящата руска милитаризация, военният министър Николай Ненчев намери верния тон. Ненчев обясни, че Румъния е направила предложение към Турция и България трите страни да направят общи съвместни учения и тренировки в Черно море. Целта на ученията, естествено, е била да бъде усилен отбранителният потенциал на съюзниците от НАТО в Черно море. След като Русия вероломно превзе 80 % от корабите на украинския военноморски флот, съотношението на силите в Черно море е близо 5:1 в полза на Путин. Кой кого заплашва по море, другарки и другари?
Но г-н Борисов, в съзвучие с (анти)национално движение „Русофили” се тревожи за сигурността на РФ и за спокойния сън на подполковник Путин. "Страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция", заяви българският премиер .  Според него това би довело до военен конфликт, който той нямало да допусне.
Струва ми се, че твърде скоро, някъде около 7-8 юли т. г. на срещата на високо равнище във Варшава ще бъдат взети други решения и на г-н Борисов ще му се наложи да глътне обратно думите си, необмислено хвърлени вчера, на 16 юни.
Засега доста точно и духовито му отговори бившият външен министър д-р Соломон Паси: "Русия разполага с мащабен план за милитаризация на Черно море, който включва и 6 подводници, всяка от които въоръжена с ракети от по 1500 км обсег".
Д-р Паси определи думите на Б. Борисов, че иска да има „повече яхти в Черно море, а не фрегати” като изказване на председател на яхтклуб, а не на премиер.

Капитан I ранг инженер Красимир Даскалов
                                                                              
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5746 |04.06.2016 Трикилометрова опашка от камиони се струпа на Капитан Андреево . 1| 4857 |25.05.2016 Спипаха 7 кг амфетамин в кола на „Капитан Андреево” . 0| 5215 |15.04.2016 Спецакция на ГКПП „Капитан – Андреево“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads