Реклама / Ads
28| 4922 |19.06.2016 НОВИНИ

Проф. Гечев: И двете правителства на ГЕРБ съсипаха стратегически проекти

.
проф. Румен Гечев
”И двете правителства на ГЕРБ съсипаха икономически проекти и слугуват на чужда държава, за сметка на българския интерес”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев.
 

По думите му, сега ГЕРБ се гърчат, защото през 2012 г. обясняваха как не трябва да се плашим, защото нямало да има никакви наказания и арбитражи за „Белене”, както и че няма да плащаме нищо. „Обаче ще трябва да платим 1,2 милиарда лева и правителството пак трябва да влезе в парламента, за да иска нови заеми от милиарди, които пак ще плащат хората”, категоричен бе той. Гечев припомни също как вицепремиерът и вътрешен министър Бъчварова заяви че се гордее, че премиерът Борисов е спрял трите инвестиционни проекта с Русия.

 

 „Единственият сигурен доставчик на газ в момента е Русия. И Германия знае това, защото увеличава броя на тръбите, по които руската страна ще транспортира горивото за тях. А какво се случва у нас: правителството „Борисов 1” и „Борисов 2” провалят ключови проекти на България, докато Турция и Германия ръкопляскат на слугинажа им, с който на практика препращат проектите в други страни”, категоричен бе проф. Румен Гечев.

 

Зам.-председателят на ПГ на БСП припомни още как Бойко Борисов в предаване по една от телевизиите на 8 април 2011 г. е защитил АЕЦ „Белене” опонирайки на Иван Костов и Мартин Димитров и позовавайки се на данни, факти, принципи и стратегии в защита на проекта. „Борисов казваше, че ако не се построи „Белене”, към 2019 г. България ще изпадне в икономически и финансов колапс”, обясни проф. Гечев.


Румен Гечев припомни, че през същата 2011 г. правителството „Борисов 1” прави превод на „Атомстрой”, което означава че те са изпълнявали поръчката за оборудване по проекта. „Затова няма какво да обвиняват БСП и когото и да било”, заяви той. Гечев обясни, че до 1989 г. в Белене са заровени над 1 милиард лева и заедно с лихвите излиза, че ние сме платили около 40% от проекта, но към момента продължаваме да сме на "кота нула".

 

Според проф. Гечев изграждането на АЕЦ „Белене” щеше да доведе до намаляване цената на електроенергията и е предпоставка за създаване на клъстър от фирми, което ще доведе до развитие на индустрията. „Можеше да се открият нови работни места, увеличение на БВП и по-висок стандарт на живот на хората в България”, обясни Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4356 |16.06.2016 Проф. Миланов: Има клинична пътека за сърбеж на палеца на левия крак . 0| 9427 |15.06.2016 Проф. д-р Венета Божинова: Рядко генетично заболяване поразява децата . 31| 6831 |15.06.2016 Проф. Герджиков: Президент ще бъде този, когото Борисов посочи . 0| 5745 |14.06.2016 Проф. Кантарджиев за Фрог: Бежанците ”внасят” болест, разяждаща кожата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads