Реклама / Ads
1| 4736 |21.06.2016 НОВИНИ

Опасен ентеровирус напада децата

.
проф. Тодор Кантарджиев
В областта Каталуния е регистриран епидемичен взрив на вирус А71, като 22 деца са в болница, а 7 - в интензивни отделения. Усложненията в този случай се свързват с възпаления на мозъка или на гръбначния мозък, подобно на детския паралич, съобщава директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
 
Вирусът се пренася от мръсни ръце и лесно може да достигне нашата територия чрез испански, както и български туристи.

Вирусът не е безобиден, но и не за първи път се сблъскваме с него, припомня проф. Кантарджиев. "През 1975 г. този вирус беше причинил епидемия в нашата страна. Над 700 души бяха болни, главно сред тях бяха деца на възраст до десет години. 40 от тях починаха. Тогава обаче все пак имаше държава, която веднага реагира - бяха взети противоепидемични мерки, повишаване на хигиената, даже армията, в която тогава служех, ни ваксинираха и за детски паралич - просто имаше силна държава тогава", добави специалистът, цитиран от Дарик.

Подобно на редица други вируси и при този първите симптоми са болки в гърлото и повишаване на температурата.

"Може да се появи и смущение в храносмилателната система - разстройство. Но обикновено за три или четири дни минава. При малка част от пациентите обаче - при един или двама на сто болни, могат да се появят усложнения, които са свързани с нервната система. Става въпрос за възпаление на мозъка или възпаление на гръбначния мозък, подобно на детския паралич, което минава с тежки отпадни явления, парализа на мускулни групи. При епидемичния взрив този месец в Каталуния от болните деца, седем са били в интензивни отделения, защото най-вероятно е била засегната дихателната мускулатура", обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусът се предава по контактно-битов път и съветът на специалиста тук е по-добра лична хигиена.

"Хората трябва да знаят, че трябва да се мият много хубаво ръцете и много хубаво да се мият плодовете и зеленчуците. Опасността е, че имаме много голяма българска диаспора и сега българи ще тръгнат да си посещават роднините или пък роднините им ще тръгнат насам. Особено при пътуващи хора, ако се появят някакви такива симптоми, е по-добре да си останат вкъщи и да спазват хигиена докато мине заболяването. Ако човек се чувства неразположен, не трябва да е сред много хора, за да не ги зарази", посочи още професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4243 |15.06.2016 Нападателят на френския фотограф Пиер Марсо е задържан . 1| 4317 |13.06.2016 Нападателят от Орландо свързан с радикален имам . 8| 5107 |26.05.2016 Световните лидери - уплашени от Тръмп, вижда им се опасен . 0| 4566 |16.05.2016 Иван Андреев: Рудник ”Ораново” е опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads