Реклама / Ads
0| 4134 |22.06.2016 НОВИНИ

Депутатите препитват кандидатите за КЗК

.
Депутатите от икономическата комисия към парламента ще изслушат 11-те кандидати за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Номинираните за председатели и членове на антимонополния орган ще представят пред народните представители вижданията си за бъдещето на институцията.
 
Това е втора процедура, при която са номинирани само по един кандидат за председател и зам.-председател на КЗК, както и при първата. Изборът на нов състав беше преустановен през месец март по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Това се случи, след като лидерът на ДСБРадан Кънев публично се усъмни в честността на подбора. Тогава единствения кандидат-шеф на регулатора и бивш медиен съветник на Борисов – Росен Желязков се оттегли доброволно.

Този път изборът на ГЕРБ се спира на Юлия Ненкова. Тя е родена на 7 юни 1957 г. и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чийто баща пък е конституционният съдия Румен Ненков. Ненкова е с 26-годишен стаж в Столична община. Справка в сайта на общината показва, че от 2006 г. до момента е зам.-кмет по направление “Европейска интеграция, законност и обществен ред”. Преди няколко месеца Юлия Ненкова председателстваше комисията, която избра нов главен архитект на столицата.

Най-широка популярност тя придоби през 2010 г., когато бе назначена за председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. През есента на следващата година именно Ненкова оповестява финализирането на сделката за продажбата на „Булгартабак холдинг“ на австрийското „БТ Инвест“. Приватизацията на цигарената компания влиза в историята като най-бързата – офертите бяха отворени в понеделник, а договорът беше подписан в сряда.

За единствен зам.-председател на КЗК е номиниран зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Той е роден на 16 август 1958 г. в Бургас. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност юрист. Последователно работи като стажант съдия в Софийския окръжен съд, следовател в Софийската следствена служба и главен експерт в главната прокуратура.

През 1997 г. е избран от Народното събрание за член на Комисията за защита на конкуренцията, където работи до 2003 г. През периода 1999-2003 г. е член на основния екип на Република България в екипа за преговори по присъединяване на страната към Европейския съюз като ръководител на работна група „Политика на конкуренцията“. През 2002 година е ръководител на междуведомствената група към МС за изработване на Закона за държавните помощи.

Кюмюрджиев е специализирал право на конкуренцията, конкурентна политика и индустриална собственост в Световната банка – Вашингтон, Токио, Япония, Европейската комисия и Лондон (Великобритания).

Съставът на новата Комисия за защита на конкуренцията ще бъде попълнен с още петима души при номинирани 9: Николай Илиев (предложен от АБВ), Георгица Стоянова (предложен от ГЕРБ), Красимир Витанов (номинация на СДС), Анна Янева (издигната от БСП), Кирил Дойчинов (предложение на изключения от ДПС Муса Палев), Стамен Гърбелов и Красимир Зафиров (БДЦ), Пламен Киров (ДПС) и Георги Ганев (ДСБ и Гражданската квота на РБ).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4754 |20.06.2016 Депутатите пак ще гледат лобисткия закон за адвокатурата . 3| 4140 |15.06.2016 Парите от еврофондовете скараха депутатите . 2| 4106 |06.06.2016 Депутатите се местят в бившия Партиен дом за 19 милиона лева . 5| 4569 |03.06.2016 Експерт: За армията депутатите преодоляха ”Вола”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads