Реклама / Ads
22| 8473 |22.06.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Гълъбинов за Фрог: Продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене” – мисия полувъзможна

.
Румен Гълъбинов
България трябва да плати на Русия над 1 милиард лева за АЕЦ „Белене”. Срещу тези пари ще получим актив – атомен реактор например. Той обаче се произвежда поръчково и ние трябва да намерим държава, която да търси точно такъв реактор, с такава мощност и която да работи по тази технология и ще ползва руското ядрено гориво. Това е трудна задача. Междувременно текат лихвите, които са по арбитража. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

В същото време България се готви да представи облигация, която да покрие мостовия заем, взет от БЕХ, а той е за 535 милиона евро и е взет от „Джей Пи  Морган”. С него ще се разплатим за мините и централите от Маришкия басейн.

 

Когато пак искаш да пласираш облигации и да вземеш заем от международния пазар около половин милиард евро, излиза новината, че българската компания е осъдена от Арбитражния съд да плати огромна сума на друга страна. Това е лоша новина. Кой ще купи тази облигация и на каква цена?

 

Натрупани са множество неприятни фактори: губим арбитража, водят се преговори по уреждане на актива, който стои срещу сумата на арбитража, подготвяме еврооблигации за емитиране на международните пазари, чрез които БЕХ да се финансира, за да върне мостовия заем, предупреди финансистът.  

 

Ще трябва Министерството на финансите да се намеси – да вземе пари от фискалния резерв или да емитира нов дълг.

 

Другата неприятна новина е спирането на концесията на летище София. Оттам се разчиташе на 600 млн. лева, които са записани в бюджета за тази година като приход.

 

Има още една болна тема – БДЖ. Компанията е отворена рана, която винаги може да направи беля. Финансовото състояние изобщо не се е подобрило и продължава да има големи загуби и дългове. Продължава да тежи на бюджета, така както НЕК и БЕХ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9034 |21.06.2016 Само във Фрог: Сърцето на Очите се къса от Йорговани . 13| 6296 |21.06.2016 А. Божилов за Фрог: Авантюрата на НЕК - АЕЦ „Белене” - щеше да генерира загуби . 4| 6581 |20.06.2016 Само във Фрог: Двама от хората на Очите също стреляли в него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads