Реклама / Ads
4| 3721 |23.06.2016 НОВИНИ

Патриоти искат да се криминализира „радикалния ислям”

.
Красимир Каракачанов
Необходимо е дефиниране на радикалния ислям и неговото криминализиране в Наказателния кодекс (НК). Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който е вносител на законовите промени, регламентиращи наказание от три години лишаване от свобода.
 

„Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви, структури, хора и организации се финансират от външни фактори. Редно е първо в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и второ да се криминализира това деяние, за да могат хората, които проповядват това деяние и идеология, да бъдат санкционирани от закона”, коментира Каракачанов.

 

Той обясни, че в Наказателния кодекс в момента няма такова определение. „Виждате случая с имамите в Пазарджик. Тях ги съдят за антидемократична идеология”, аргументира поправките Каракачанов.

 

Той изтъкна, че радикалният ислям е идеология, която проповядва заменянето на светската държава с религиозна такава.

„Радикален ислям имаме, когато подкрепяш подобни терористични организации, проповядващи джихад. Под наказателна отговорност попадат тези лица, които проповядват такава идеология, които събират средства или които вербуват членове и симпатизанти за подобни цели”, заяви той.

 

Красимир Каракачанов отбеляза, че е важно да се прави разграничение между радикалния ислям и исляма като всяка друга религия.

„Радикалният ислям в последните години се превърна в идеология на организации, които искат смяната на светското общество и заменяне на светския ред с религиозен на основата на Шериата”, каза още той.

 

Каракачанов коментира още, че не знае да има радикални будисти, хиндуисти или дори радикални християни, които да проповядват кръстоносен поход и завладяване на Йерусалим.

„Не знам друга религия да проповядва налагането си в световен мащаб със силови средства и тероризъм и насилие. Коя друга религия използва оръжие, реже глави, убива хора, организира терористични атентати, за да налага своята идеология?”, коментира още съпредседателят на ПФ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4080 |23.06.2016 Танев: БСП и оставката на папата ще поискат, за да са в медиите . 17| 4826 |14.06.2016 Кольо Колев: 65% от избирателите искат да ударят шамар на ГЕРБ . 3| 4408 |08.06.2016 Депутати искат обяснение от Цацаров за разследването на КТБ . 6| 4195 |04.06.2016 И във Варна искат забрана на бурките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads