Реклама / Ads
0| 4195 |23.06.2016 НОВИНИ

Работодателите плашат парламента и адвокатите

.
Ако парламентът продължава да показва, че водещ за неговите решения е уличният натиск, работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация. Това се казва в писмо на Българската стопанска камара (БСК) до Народното събрание. в което тя изразя възмущение от решението на парламентарната комисия вчера да приеме на първо четене спорните промени в Закона за адвокатурата.
 
БСК изразява  възмущение от решението на парламентарната комисия вчера да приеме на първо четене спорните промени в Закона за адвокатурата.

Според камарата не е допустимо точно правната комисия да прокарва противоконституционни разпоредби. Работодателите смята, че тези промени ограничават конституционно гарантирани права, като правото на труд и свободна стопанска инициатива, засяга права на регулирани професии, създава условия за установяване на монопол върху определени дейности и нарушава права на търговците, като потребители на адвокатски услуги.

Внесеният преди повече от година законопроект има над 30 отрицателни становища на професионални и държавни организации, включително на Комисията за защита на конкуренцията и прокуратурата, които определиха предложенията като лобистки. Като също така според тях с измененията ще се отнемат функци на нотариусите, счетоводителите, инженер - проектантите, брокерите на имоти и други професии, и ще се прехвърлят на адвокатите. Депутатите в комисията гласуваха промените, докато под прозорците им имаше протест на адвокати.

"Считаме за опасна тенденция политически решения да се приемат под влиянието на уличен натиск от една гилдия, без да се отчита балансът на интересите на всички професионални групи и обществото като цяло. Недопустимо е именно Комисията по правни въпроси да предлага на Народното събрание приемането на противоконституционни закони! Апелираме народните представители да не приемат на първо четене законопроекта в пленарна зала, докато не бъде променен по начин, съответстващ на Конституцията и синхронизиран със законите в страната", се казва още в писмото на БСК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5152 |07.06.2016 Групата на БДЦ в парламента не се разпада, преименува се . 1| 4583 |03.06.2016 Карадайъ се отказа от парламентарната комисия за борба с корупцията . 7| 4490 |30.05.2016 Нов опозиционен съюз се роди в парламента . 1| 4392 |25.05.2016 Гечев: Министърът на финансите се поставя над парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads