Реклама / Ads
6| 17452 |24.06.2016 ЪNDERGROUND

Защитен свидетел по „Килърите”: В програмата за защита на свидетелите работят мафиоти

.
Пламен Лаков по време на делото, прикрит зад дрехата си
В програмата за защита на свидетелите работят мафиоти. Унижаваха ме много пъти, но никой не пожела да ме чуе. Това каза сензационно пред Фрог нюз защитеният свидетел по делото срещу бандата за мокри поръчки „Килърите” Пламен Лаков. Прокуратурата съобщи, че той е нарушавал правилата на програмата и за това е изваден от нея. Ето гледната точка на Лаков едно към едно:
 

- Г-н Лаков, прокуратурата съобщи, че сте нарушавал правилата и за това вече не сте в програмата за защита. Съобщиха, че преди време сам сте изявили желание да си тръгнете от нея. Това вярно ли е?

- Аз не съм искал нищо, те го направиха така, за да се отърват от мен. Всички неща, които приказват сега са тра ла ла истории.

- Някой заплаши ли ви, откакто не ви охраняват?

- Да, вчера дойде един мъж. Ходих до магазина. Пресрещна ме до кръстовището и ме предупреди. Каза, че са ми вдигнали мерника и ако не съм съгласен да направя някои работи в София, да може евентуално да се съглася да отида в София и да обясня, да кажа кое какво, що и как...

- Да не би някой да иска да си промените показанията, дадени пред съда?

- Да, по принцип да. Точно така може да се каже.

- Вие подадохте ли жалба в полицията за тази заплаха?

- Какво да подам, колко пъти подавам и нищо.

- Но животът ви може да е наистина застрашен?

- То всичко с мен е опасно. Искат, ако има нещо от мен, което може да се използва, да го направят и така.

- Килърите ли?

- Еми....

- Това може да се окаже още по-опасен ход за вас и семейството ви.

- То нищо полезно няма в цялата работа. Сега всеки гледа да си оправи работите. Ето- Главна прокуратура излиза със становище, че аз съм нарушавал правилата на програмата за защита на свидетелите. А някой иска ли да чуе другата страна? Да разкажа аз как стоят нещата в тази програма. Защото много лесно е сега прокуратурата да ме наплюе. Ама защо се стигна до тук? Те искат да е на тяхната.

- Напротив, имате думата.

- Защо като написах жалба до главния прокурор, никой не ми отговори оттам.

 

- В предходен разговор с вас ми споделихте, че се съмнявате в един човек от програмата, смятате го за близък на подсъдимия по „Килърите” Георги Вълев срещу когото сте свидетелствали, че ви е поръчал убийство.

- За съжаление не само един. Всичко, което правят тези хора е недопустимо. Те казват, че еди кое си е правилно, но ако аз смятам друго, значи нарушавам. Начинът, по който се работи в тази програма не е както трябва. Убеден съм в това. Не съм доволен от отношението на хората, които ме охраняват. Пиша сигнали, които... стигат до тях. Е как става тази работа?! Те си правят какво си искат. Склонен съм да мисля, че подвеждат главния прокурор. Пращат ми инспектор на проверка. А аз му предлагам да си говорим пред камера. Защото едно говорим, а друго става. Много са нещата. Те не се виждат с просто око. Накрая идват с някакво становище, че било еди как си, но реално изобщо не е така. Кой ще се съгласи, ако е в програмата да скочи от един къде си, защото те така са преценили. Ти ще скочиш ли? Няма. Мен ме бутна колата, а той ми вика, че бил прав и че постъпил правилно. Е, няма как да се съглася с това! Значи аз ще пресека, а той ще ме блъска с колата! Хиляди други неща има, за шест години не се търпи. Тази програма за защита на свидетелите не е програма, а пълна пародия. Те са едни мошеници вътре, дето нямам думи. Главният прокурор или знае или не знае. Може и да е манипулиран. Аз съм готов очи в очи да застана пред него и да му разкажа всичко. Но той ще има ли смелостта да ме чуе? Добре, нали казват, че аз съм нарушавал правилата?

 

- Да, така казват.

- До преди 14 май нали съм нарушавал също тези правила. Защо до тогава не ме махнаха, а точно сега. Или чакаха делото да мине на втора инстанция? Дайте да попитаме - той нарушава правилата от години, но защо сега го свалихте от програмата? Защо не ме махнаха още като започнах да нарушавам? Те търсят само да заблуждават хората, а мен ме оставиха сам да се оправям, без работа , без нищо. Абсолютно сам. Какво правим сега?! Тази програма в този вариант не е програма за защита. Служителите многократно са ме обиждали и унижавали. Много, много пъти. Трябва да се говори с хора, които могат да променят нещо в тази програма. Онзи шефа на бюрото за защита на свидетели Калин Иванов, той не е в час този човек, ама с всичко.

- Защо мислиш така?

- Той директно ми вика: Ние воюваме, аз спечелих битката. Някакви простотии ми говори. Аз пиша в същото време до главния прокурор, а той ми отговаря. Няма как да стане това нещо. Не се издържа. В програмата работят мафиоти. Работата не е добре. Ние в тази програма сме постоянно в конфликти. Разбрах, че и други хора се жалват от нея.

- В предходният разговор съобщи, че те е търсил адвоката на Георги Вълев. Продължава ли да те търси?

- Да

- Какво ще правиш?

- Нямам представа какво да правя.Държавата ме нареди така. Държавата къде е? Няма я! Използваха ме.

- Килърите може да те използват в техен интерес, без да е ясно изобщо какво ще стане с теб тогава.

- И държавата може да го направи. Ей го, казват за един, че се самоубил у тях, ама те го направиха. Те са едни мафиоти, облечени във власт, законни. Не ме е страх да го кажа открито.

 

интервю на Катя Илиева



Главна прокуратурата излезе в петък с подробна информация за нарушенията, които е направил Пламен Лаков по време на защитата му. Дадена е и подробна справка за средствата, които са похарчени за тази цел. В същото време не се посочва нито ред за неговите писма и жалби относно поведението на служителите в програмата. Няма данни и за извършената проверка. Едностранното поднасяне на информацията поставя много въпроси, свързани с начина, по който работи бюрото за защита на свидетели. В тази връзка Фрог отправя към прокуратурата следните въпроси: Вярно ли е, че супер богати хора се включват в програмата за защита, макар да нямат кой знае каква значима роля в разкриването на тежки престъпления? Трошат ли се народни пари за охраната на въпросните свидетели, някои от които по делото КТБ, докато обикалят екзотични дестинации? Колко средства от държавния бюджет се изразходват за охрана на богатите свидетели с милиони лични спестявания, докато те са по бизнес дела в чужбина? Възможно ли е свидетели като Лаков да се изключват от програмата, за да има достатъчно средства за ВИП клиентите на бюрото за защита на свидетелите?

 

Ето и съобщението на прокуратурата за Пламен Лаков:

 

Във връзка с множество запитвания от представители на медиите за прекратена защита на свидетел, пресцентърът на ПРБ съобщава:

В българското законодателство статутът на защитено лице и мерките за неговата защита са уредени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП).

Този закон определя условията и реда за осигуряване на специална защита от страна на държавата на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и на лица, пряко свързани с тях, когато не могат да бъдат защитени със средствата, предвидени в НПК.

Целта на закона е да подпомага борбата с тежките умишлени престъпления и организираната престъпност като осигурява безопасността на лицата, чиито показания, обяснения или информация са от съществено значение за наказателното производство и по отношение на които съществува висока степен на заплаха.

Защитата на лицата, получили статут на защитени лица се осъществява посредством специална Програма за защита на застрашени лица, която представлява комплекс от мерки, предприемани от определени държавни органи, изпълнявана от Бюрото по защита при главния прокурор.

Лицето придобива статут на защитено лице по негово искане или с негово съгласие от момента на подписване на споразумение между него и Бюрото по защита. С подписване на споразумението лицето приема да изпълнява определени от закона задължения. Най-важното от тях е да „се въздържа от действия, които могат да застрашат сигурността му или да попречат на изпълнението на Програмата за защита“ (чл. 19, ал. 2, т. 2 от ЗЗЛЗВНП).

Една от хипотезите за прекратяване действието на Програмата за защита е  „когато защитеното лице не изпълнява задълженията си по споразумението без уважителна причина“ (чл. 20, т. 4 от ЗЗЛЗВНП). Прекратяването на това основание като крайна мярка, се прилага в изключителни случаи и при множество допуснати нарушения на Програмата за защита от защитеното лице.

В конкретния случай, лицето Пламен Лаков е включено в Програмата за защита с решение № 53 от 04.11.2010 г. на Съвета по защита при министъра на правосъдието с конкретна мярка за защита.

По време на престоя в Програмата за защита лицето многократно е извършвало действия, нарушаващи задълженията по споразумението, с които е застрашило сигурността си и е възпрепятствало изпълнението на Програмата за защита.

Първото писмено предупреждение за неспазване на споразумението е подписано от лицето на 31.01.2011 г.

На 13.06.2011 г. лицето е депозирало собственоръчно написана молба за напускане на Програмата за защита. След получаване на молбата, Бюрото по защита е провело разговори с него, в които го е убедило, че напускайки Програмата за защита излага на риск своя живот, в резултат на което защитеният се е отказал от молбата си.

На 27.09.2011 г. самоволно е напуснал защитеното жилище без знанието на Бюрото по защита, за което му е съставен предупредителен протокол, подписан от него.

На 23.12.2011 г. писмено е изразил желанието си да напусне Програмата за защита и на същата дата е напуснал защитеното жилище отново без знанието на Бюрото по защита и се е върнал на постоянния си адрес по местоживеене въпреки знанието, че напускайки Програмата за защита излага живота и здравето си на определен риск.  След намеса на наблюдаващия прокурор по делото, по което лицето е защитен свидетел, е взето неговото съгласие, а ръководителят на Бюрото по защита е разпоредил изпълнението на друга временна мярка за защита.

На 05.01.2012 г. временната мярка за защита е прекратена и лицето е настанено в ново защитено жилище с нова мярка за защита.

На 25.07.2013 г. защитеният отново самоволно е напуснал защитеното жилище, без знанието на Бюрото по защита  и се е установил на постоянния си адрес по местоживеене. Това е грубо нарушение на споразумението и мярката за защита, и излага на риск живота и здравето му. След проведени разговори с лицето, ръководителят на Бюрото по защита е издал заповед за прилагане на нова мярка за защита, а лицето писмено е декларирало, че ще спазва задълженията си, свързани с нея. За взетата мярка е уведомен Съвета по защита, като с решение от 29.07.2013 г. същата е одобрена.

При новата мярка за защита, въпреки декларираното, защитеният е продължил системно да не спазва произтичащите от споразумението задължения. Това е отразено в 42 докладни записки от служители на Бюрото по защита, касаещи около 90 случаи на нарушения на споразумението, които се изразяват в: откази да бъде транспортиран със служебни автомобили на Бюрото по защита; нежелание да бъде съпровождан от охранителния екип, изразяващо се в бягство и укриване от него;  неотговаряне на обажданията на служителите, за да се уточни местонахождението му; разгласяване включването си в Програмата за защита и нарушения на Закона за движение по пътищата.

Особено тежко нарушение на споразумението е случаят от 03.08.2013 г. когато е отказал да бъде транспортиран с автомобила на охраняващия екип, и управлявайки личния си автомобил с несъобразена скорост е предизвикал ПТП.  Друг е случаят от 05.09.2015 г., когато е напуснал жилището си през нощта без охраняващия екип и се е отправил в неизвестна посока. По-късно, на територията на същото населено място, охраняващият екип го е открил в заведение, което лицето е напуснало, отправяйки се отново в неизвестна за охраната посока през неосветен градски парк. След известно време е забелязан от екипа на място за спиране на таксита, от където се е качил в таксиметров автомобил, а охраната е била принудена да го последва с друго такси. Тежко нарушение е и отказът му да бъде охраняван в дома си, като не е допуснал монтаж на сигнално-охранителна техника и разполагането на охранителен пост на жилището му – обстоятелства, отразени собственоръчно в писмена декларация от 15.01.2016 г.

Във връзка с изброените нарушения на 14.01.2016 г. по инициатива на Бюро по защита в присъствието на наблюдаващия прокурор е проведена среща със защитеното лице. На срещата му е разяснено, че неспазването на задълженията по споразумението ще доведе до прекратяване на Програмата за защита спрямо него и му е предложена промяна на вида на мярката на защита, включително и преместване в чужда държава. Лицето е отказало направеното предложение, демонстрирайки нежелание да съдейства по прилагане на действащата мярка за защита.

На 04.02.2016 г., директорът на Бюрото по защита е предложил на главния прокурор на Република България прекратяване на Програмата за защита спрямо защитеното лице. Главният прокурор е разпоредил продължаване на Програмата за защита до предоставяне на становище от наблюдаващия прокурор по направеното предложение. Наблюдаващият прокурор е предложил да се изиска и становище от страна на защитеното лице, с което то да обясни причините за неспазване от негова страна на споразумението.

На 31.03.2016 г. в Бюрото по защита е съставен протокол с описание на допуснатите нарушения от защитеното лице, което е поканено да се запознае със съдържанието му и да даде обяснения по всяко от тях, но лицето в присъствие на трима служители от Бюро по защита е отказало да даде обяснения.

На 25.04.2016 г. отказът на лицето да съдейства за изясняване на причините за извършените от него нарушения е докладван на главния прокурор, с ново предложение на директора на Бюрото по защита за прекратяване на Програмата за защита.

Въз основа на предложението Програмата за защита по отношение на лицето е прекратена с разпореждане от 13.05.2016 г. на главния прокурор.

За конкретния случай, от Програмата за защита е била осигурена финансова помощ, както следва:

- за периода от 04.11.2010 г. до 09.04.2014 г. - 76 460 лева обща ежемесечна финансова помощ и 14 238 лева допълнителна финансова помощ, отпуснати от Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието, по решение на Съвета по защита;

- за периода от 09.04.2014 г. до 13.05.2016 г. - 51 000 лева обща ежемесечна финансова помощ и 696 лева допълнителна финансова помощ, отпуснати от Бюрото по защита, по разпореждане на главния прокурор.

Общата сума, отпусната по случая от Програмата за защита е в размер на 142 394 лева.

Основният мотив за прекратяване защитата на Пламен Лаков е невъзможността да бъде гарантирана сигурността му в резултата на собственото му поведение.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6221 |15.06.2016 Фрог научи: Защитен свидетел срещу „Килърите” изваден от програмата . 20| 8112 |03.06.2016 Любимият свидетел на прокуратурата срещу КТБ Лазов на аудиенция в БСП . 6| 4424 |14.05.2016 Експерти: Над 80% от сградите не са защитени от мълнии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads