Реклама / Ads
28| 7834 |24.06.2016 НОВИНИ

Калфин за Фрог: Нищо за българите във Великобритания не се променя от утре

.
Ивайло Калфин
Резултатът от референдума не е от полза на английските граждани. В рамките на две години Великобритания ще излезе от Европейския съюз. Има механизми , които ще продължат с години. До този момент, и това е важно да се знае и от българите, които са там, че докато Великобритания все още е член на Европейският съюз, важи изцяло европейското право, което е и в момента. Това каза за Фрог бившият външен министър Ивайло Калфин.
 
Така че нищо за  българите там не се променя от утре. След това, като се реши как  ще излезе, при всички случаи Великобритания трябва да намери някаква форма на сътрудничество, като Швейцария и Норвегия например, които са в Европейската икномическа общност. Или нещо друго ще се реши. Статутът на Швейцария и Норвегия предполага свободно движение на граждани и на стоки. Надявам се да няма големи сътресения и във Великобритания, особено от гледна точка на интересите на българските граждани, каза още той.

Българските граждани на Острова не трябва да се притесняват от този момент нататък, тъй като няма да се промени абсолютно нищо, докато Великобритания е в ЕС. А това ще бъде минимум две години напред. Междувременно ще се разбере, но аз изключвам Великобритания да избере такъв статут , с който да се затвори пазара за граждани на ЕС, както и за стоки от ЕС. Защото това ще бъде силен удар върху английската икономика. Важното е, че от това решение в момента нищо непосредствено не следва за нашите сънародници, обясни бившият социален министър.

Видях едно изкадване на външния министър Лавров от руските политици, който казва, че това си е вътрешен ансглийски проблем. Но очевидно, че не е само вътрешен и последиците ще бъдат доста по-широки. Чух и мнението на Жириновски , който казва, че до пет години ще се разпаднат и ЕС и НАТО, което според мен няма да се случи. Но е очевидно, че европейската солидарностг, след това гласуване във Великобритания, трябва да се преразгледа и се сложи на нова основа. Опасността е след Великобритания този процес да не започне и в други държави от ЕС. Трябва да се прегледа как работи цялата европейска интерграция, смята бившият външен министър.

Няма как да бъде по друг начи. Президентът можеше да бъде сменен от  премиера, иначе е задължително участието на външния ни министър и на министъра на отбраната, коментира той избора на участниците от България в срещата на НАТО през юли във Варшава. Но аз продължавам да се притеснявам от позицията, която заемат те.  Митов твърди, че Русия трупа оръжие.  Ще напомня, че преди Русия да започне да трупа оръжие в Калининград и Крим, от страна на НАТО бяха нарушени някои предишни споразумения. Така че е по-добре да не поддържаме тази теза и спирала. По-скоро да търсим намаляване на напрежението и струпването на оръжие. За мен България няма нужда да участва в някакви допълнителни формирования в нашия регион, та даже и под командването на НАТО, категоричен е Ивайло Калфин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7241 |23.06.2016 А. Саве за Фрог: Инфантилизмът на Борисов и Йоханис лъсна при казуса с флотилията . 4| 6191 |22.06.2016 Д-р Петров за Фрог: Няма финансиране за допълнителния пакет, пациентите си плащат . 6| 6181 |22.06.2016 Само във Фрог: Пет институции ще атакуват Слънчев бряг цяло лято . 9| 8992 |21.06.2016 Само във Фрог: Сърцето на Очите се къса от Йорговани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads