Реклама / Ads
6| 4443 |24.06.2016 НОВИНИ

Кризисни заседания на Италия и Франция заради Брекзит

.
Франсоа Оланд
Френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци свикаха кризисни заседания на правителствата в Париж и Рим.. Крайните националисти тържествуват и призовават Франция също да проведе референдум за европейското си членство.
 
В каскадата от политически реакции преобладават призивите за незабавни действия за промени в ЕС, за да оцелее. Оланд бе категоричен:
Вотът на британския народ е тежък тест за Европа. При тези обстоятелства тя трябва да покаже твърдостта и силата си, като предостави нужните отговори, за да се справи с икономическите и финансовите рискове от излизането на Обединеното кралство. Вече се прилагат мерки, в чиято ефективност аз съм уверен.

Спешно е да възвърнем доверието на европейските народи, каза френският външен министър Жан-Марк Еро. ЕС е ударен от гръм, твърди бившият премиер Франсоа Фийон, който критикува бюрократичното функциониране на обща Европа. 
Ако днес във Франция имаше референдум, резултатът щеше да бъде същият като във Великобритания", предупреждава бившият министър Брюно Льо Мер. Така е, като оставихме Европа на технократи, отсича Сесил Дюфло от партията на Зелените, цитира я БНР.
 
Решението на британците рискува да подейства като ускорител на нарастващите евроскептични настроения на французите. Първи реагираха политиците от крайната десница, приветствайки като победа решението на Великобритания да излезе от ЕС. Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен отново призова Франция на свой ред да проведе референдум за европейското си членство:
Днешният ден е радостен за всички патриоти, за всички, които обичат свободата. Не наблюдаваме смъртта на Европа, а разклащането на Европейския съюз. Това е и прераждането на нациите, които трябва да изградят помежду си един нов европейски проект, основан на сътрудничеството.
 
За свикване на референдум за излизане на Холандия от Европейския съюз призова лидерът на Партията на свободата Герт Вилдерс:
Искаме да управляваме собствената си страна, собствените си пари, собствените си граници и да имаме собствена миграционна политика. Ако на общите избори през март догодина стана премиер, ще свикам референдум в Холандия.
 
Доволна от резултатите от вота във Великобритания е партията "Северна лига" в Италия, която поиска референдум на Апенините. 
Благодаря ти, Великобритания, следващите сме ние, написа лидерът на партията Матео Салвини в социалните мрежи.

Германският канцлер Ангела Меркел определи  решението на британците да напуснат Европейския съюз като „удар“ за Европа. Меркел ще е домакин на пост-Брекзит разговорите с лидерите на Франция и Италия, в които ще участва и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5678 |21.05.2016 Вулканът Етна в Италия изригна . 0| 4471 |14.04.2016 Предаваме на Италия още един крадец на коли . 0| 4679 |09.04.2016 Европол разби БГ мрежа за проституция в Италия . 0| 4782 |03.04.2016 Бронз на 5 ленти за ансамбъла ни в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads