Д. Станев, ЧЕЗ: Да се помисли за защита на клиентите при смяна на доставчик

0

|

13388

|27.06.2016
Д. Станев, ЧЕЗ: Да се помисли за защита на клиентите при смяна на доставчик
Димчо Станев

Преди да смени доставчика си на електричество клиентът трябва да избере нов, като се информира предварително какви условия предлагат алтернативните доставчици. Важно е да се знае, че свободният пазар дава възможност за смяна само на търговеца на електроенергия, но не и на оператора на електроразпределителната мрежа. Това поясни пред Фокус Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“, „ЧЕЗ България“.


 - От 1 април 2016 г. всеки битов потребител има право да излезе на свободния пазар на електроенергия и да смени доставчика си на ток.  Бихте ли описали накратко процеса?

- Смяната на доставчика от битови и бизнес клиенти на ниско напрежение започва със сключване на договор за комбинирани услуги или на договор за продажба на електроенергия между клиента и избрания от него търговец на електроенергия. След това клиентът или новият му доставчик (ако такъв е упълномощен) подава заявление за стартиране на процедурата в съответното електроразпределително дружество, на чиято територия се намира обектът. Заявлението трябва да бъде подадено между 1-во и 10-то число на месеца.

Процедурата за регистриране на свободния пазар е подробно разяснена в специална инструкция на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Стриктното спазване на заложените в процедурата стъпки и срокове ще позволи смяната да стане факт на 1-во число следващия месец.

 

- Какво задължително трябва да знаят клиентите преди да сменят доставчика си на електроенергия?

- Преди да смени доставчика си клиентът трябва да избере нов, като се информира предварително какви условия предлагат алтернативните доставчици. Важно е да се знае, че свободният пазар дава възможност за смяна само на търговеца на електроенергия, но не и на оператора на електроразпределителната мрежа. Тоест досегашните клиенти на ЧЕЗ ще продължат да ползват услугите на мрежовия оператор, дори да отидат при друг търговец.

Цената за мрежовите услуги се определя от КЕВР. Тя е регулирана и се заплаща на оператора на електроразпределителната мрежа. В Западна България това е „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Ето защо следва да се сключат два договора – от една страна с „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и от друга – с новия търговец и координатора на балансираща група, които ще избере клиентът.

 

- Колко често клиентите могат да сменят доставчика си на електроенергия?

- Всеки клиент сам преценява потребностите си от смяна на доставчика на електрическа енергия. Няма нормативни ограничения. Един клиент може да не сменя доставчика си, както и да избира нов всеки месец – въпрос на преценка на ползвателя на електрическа енергия, на условия и договорни отношения.

В случай, че доставчикът фалира, клиентът ще трябва да си избере нов, като междувременно, съгласно нормативната уредба, ще бъде снабдяван с електрическа енергия от доставчик от последна инстанция, но на доста по-висока цена.

 

- Какво показва практиката до момента? Има ли интерес за смяна на доставчик на електроенергия в Западна България?

- На база на практиката за първите два месеца на ЧЕЗ Разпределение – компанията, която администрира процеса за смяна на доставчик за клиентите на територията, обслужвана от ЧЕЗ - мога да кажа, че засега големият бум за смяна на търговци не се състоя. През април ЧЕЗ направи онлайн проучване сред 4 хиляди битови и стопански клиенти, което установи, че има недостиг на разбираема информация в общественото пространство за либерализирания пазар.

Проучването показва, че клиентите се опасяват от некоректни търговски практики, промени в цената, подвеждащи клаузи в договорите.

 

- Какво бихте посъветвали потребителите, които проявяват интерес към излизането на свободния пазар на електроенергия?

- Първо – да се доверяват само на коректни и доказали своя професионализъм и отговорност към клиентите търговци на електроенергия. Потребителите сами правят своя избор, затова трябва внимателно да разгледат офертите и да не бързат да подписват. Трябва да се интересуват не само от цената, но и от условията за доставката, начина на плащане на сметките, броя на фактурите на месец и това, как те ще изглеждат, има ли неустойка за предсрочно прекратяване на договора. Трябва да се отбележи, че смяната на доставчик е напълно безплатна услуга, която се извършва от съответния мрежови оператор, но различните търговци може да предвиждат в договорите си неустойка за предсрочното прекратяване на договора за продажба на ел. енергия. Препоръчително  е да изисква информация и за наличието на кадрови, технически и технологичен капацитет на новите доставчици.

За да улесни клиентите си, проявяващи интерес към излизане на свободния пазар на електроенергия, ЧЕЗ създаде специална секция на корпоративния сайт www.cez.bg - „Свободен пазар”. Чрез новата секция ЧЕЗ дава възможност за информиран избор при смяна на доставчик на електроенергия с друг. Разяснения за спецификата на свободния електроенергиен пазар, процедурите по регистрация за участие в него и смяна на доставчика на електроенергия, са налични в подсекция „Обща информация“.

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах