Реклама / Ads
0| 4452 |27.06.2016 СВЯТ

Меркел: Финансовите пазари са обезпокоени, че ЕС е вече неуправляем

.
Международните финансови пазари са силно загрижени, че Европейският съюз е вече неуправляем след вота за излизане на Великобритания от единния блок, е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред нейната консервативна партия, съобщава Ройтерс, цитирайки двама участници на събитието.
 

Меркел е посочила, че е необходимо да се попречи на други страни - членки да последват пътя на Обединеното кралство, споделят двата източника на агенцията, които по-рано днес са взели участие в телефонна конференция на Управителния съвет на Християн-демократическия съюз (ХДС), съобщи БНР.

 

Канцлерът на Германия е добавил, че точно сега не е времето за провеждане на бързо задълбочаване на сътрудничеството между членовете на еврозоната. Вместо това ЕС трябва да действа по отношение на по-популярни за общността проблеми като например осигуряването на границите на Блока, създаване на работни места и подобряване на вътрешната сигурност.

 

Междувременно говорителят на немското правителство Щефен Зайберт беше цитиран да казва, че британският народ е гласувал за напускане на ЕС и сега единният европейски блок трябва да се справи с това решение. По този начин той сякаш отхвърли всякаква възможност за по-нататъшното запазване на Великобритания в рамките на Съюза.

 

Запитан дали канцлерът Ангела Меркел смята, че това решение на Обединеното кралство е необратимо, Зайберт заяви на редовна днешна правителствена пресконференция:

 

Ние третираме само фактите. Макар че не ни радва, факт е, че британците решиха с незначително мнозинство на референдума през миналата седмица да напуснат ЕС и сега ние трябва да се справим с този проблем политически.

 

Щефен Зайберт също така подчерта, че няма да има неофициални разговори между Великобритания и Европейския съюз преди британското правителство да се позове на официалната процедура за развод, заложена в член 50 на Лисабонския договор.

 

Едно нещо е ясно. Преди Великобритания да изпрати необходимото искане, няма да има неофициални предварителни разговори за реда и условията за напускане на съюза, посочи той.

 

Само когато Обединеното кралство отправи подобно искане в съответствие с Член 50, Европейският съвет ще изготви консенсусни насоки за постигане на споразумение за напускане на ЕС, добави говорителят на немския кабинет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4674 |22.05.2016 Меркел: Някои събития в Турция са източник на силно безпокойство . 1| 4659 |14.12.2015 Меркел: Драстично да се намали броя на бежанците в Германия . 1| 4277 |19.10.2015 Меркел: Ограда няма да спре бежанците да идват на наша територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads