Реклама / Ads
0| 9097 |28.06.2016 МИСТЕРИИ

Жени вдъхновяват исландския футболен феномен

.
Исландски студентки се вдигнаха срещу мъжете, които се хвалят в мрежата
Наричат исландците пингвини. Виждали слънцето три месеца, а през останалото време се ослушвали за бели мечки. Може и да е така, не съм ходил в Исландия, но очевидно през трите слънчеви месеца мъжете тренират футбол, а в полувремето са зъболекари, рибари и даскали. Нещо такова се получава.
 
После бият наред и отиват на Европейско по футбол. Там пак бият наред и вече са на четвърт финал. Последната им жертва станаха англичаните. Албионците, които напуснаха високомерно ЕС и високомерно излязоха на терена да получат своето. Сиреч победата. Да я получат, защото не направиха нищо, за да я извоюват. Напротив, държаха се като група неукрепнали тийнейсжъри, на които хем им се иска, хем не им стиска.

Исландците имаха дух и сърце, а „трите лъва” немощен и непохватен Рууни, на когото му отнеха топката шест пъти поред. За такова нещо гонят и от отбора в махалата, но очевидно в националния на Англия има труги критерии.

Няма да изброявам куците коне в тима на Рой Ходжсън. Слаб треньор, немотивирани играчи – нулеви резултати.  

Време е напудрените футболни колоси да започнат да учат география. Също и психология. В първия час да запомнят името Вахтнайокутъл. Това е един от двайсетте исландски вулкана. Най-високата планина пък се казва Хваннадалхнукур... Трудно се произнасят. Да си запишат също, че 1 март за исландците е национален ден на бирата. Всеки мъж на този ден трябва (не ако иска) да изпие толкова бира, колкото може да поеме.

 

Исландия има население, колкото столичните квартали „Младост” и „Дружба”. Но има над 20 перфектни игрища за подготовка на млади футболисти. Поне още толкова са в различни селища на страната. Всички момчета играят.

Най-добрите са в националния отбор. И се борят фантастично. Тук е голямата тайна. В този отбор има не само дух и воля, но зад него са исландките. Който не е знаел досега, да запомни: исландките са сред най-борбените жени в света. Дават своята подкрепа от сърце – над 6000 са на стадионите във Франция плюс още толкова мъже.

Исландките първи издигнаха глас срещу мъжете, които показват в мрежата голи снимки на свои приятелки и годеници. Те проведоха спонтанна акция миналата година „Освободете женското зърно”, която бе последвана от жени от целия свят. Принудиха много мъже да се извинят и засрамят от постъпката си.

Ден преди мача с Англия, фенове на „трите лъва” искаха секс с исландки в кръчми и по улиците. Получиха среден пръст. 12 часа по-късно получиха и два гола във вратата, които ги пратиха директно на летището...

Унур Бирна Вилхялмсдотир е сред най-известните исландки. Тя е Мис Свят 2005 г. Вилхялмсдотир обеща стриптийз на всеки, който успее да й произнесе името без заекване. Мнозина се опитаха, но не успяха.
Особено горди са исландците, че притежават най-старата демокрация в света, от 930 г. Жените са равноправни партньорки във всичко. В дома те имат думата. Още от времето, когато мъжете за дълго са отивали в морето. Още викингите са имали сериозен респект пред жените и затова са дали на откритите от тях вулкани само женски имена.

Днес жените в Исландия са самоуверени и горди. Те са и с голямо чувство за отговорност и много смерли. През 1982 година първа в света Исландия избра за президент на страната жена.

Населението на страната е около 300 000 души, но имат 30 издателства. Повечето от тях се ръководят от жени. Исландците са в Топ 10 на най-четящите нации. Затова и футболът в тази страна е на такова ниво. Защото да тичаш след топката е едно, а да го правиш интелигентно – съвсем друго.

 

Дамян Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3652 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3888 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2998 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5407 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads