Дават на съд данъчен, поискал си подкуп

0

|

2964

|28.06.2016
Дават на съд данъчен, поискал си подкуп

Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу П. Р. за поискване и получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение - престъпление по чл. 302, т. 2, вр. чл. 301, ал.1 пр. първо и второ от НК.


Обвиняемата П.Р. е назначена за държавен служител на длъжност ”Инспектор по приходите” в ТД на НАП – София-град, в дирекция ”Контрол”, Отдел ”Ревизии”, Сектор ”Ревизии”.

 

Съобразно длъжностната й характеристика П.Р. имала право да прави предложения за предприемане на мерки за предварително обезпечение на задълженията, както и за тяхната промяна или отмяна.

 

 На 18.12.2015 г. била издадена заповед за извършване на данъчна ревизия на ”Ю.Б.Б.” ООД, представлявано и управлявано от свидетелите С.К. и И. Ц. Ревизията следвало да обхване задълженията на дружеството по Закона за ДДС (ЗДДС) в периода 29.05.2013 г. до 31.10.2015 г., както и задълженията по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за периода 19.10.2011 г. до 31.12.2014 г. В ревизиращия екип участвала обвиняемата П.Р.

 

          В края на месец януари 2016 г. обвиняемата П. Р. провела телефонен разговор със свидетеля И.Ц. /едно от лицата, представляващи и управляващи дружеството/ по повод започващата ревизия и впоследствие по телефон и електронна поща двете продължили да комуникират.

 

Обвиняемата и свидетелката И.Ц. провели и няколко срещи помежду си, на които свидетелката предоставяла на обвиняемата счетоводни документи.

 

На 18.02.2016 г. обвиняемата П. Р. от личния си мобилен телефон се обадила на свидетелката И. Ц. и поискала лична среща с нея и със свидетеля С.К. На неустановена дата в периода 19.02.2016 г. до 22.02.2016 г., обвиняемата П.Р. посетила офиса на ”Ю.Б.Б.” ООД, находящ се в гр. София.

 

По време на срещата обвиняемата П.Р. заявила на свидетелите И.Ц. и С.К., че ще напише акт на представляваното от тях дружество, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание да се запорират банковите му сметки. Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Обърнала се и към свидетеля С.К и му заявила, че освен тези две хиляди лева, е необходимо да прецени още колко ще даде за екипа й.

 

 „Свидетелят С. К. бил силно възмутен от поведението на обвиняемата и на висок тон я попитал как си представя, че той ще даде исканата от нея сума от 2 000 лева, както и допълнителна сума за ревизиращия екип, при положение, че дружеството ще бъде санкционирано по ЗДДС с глоба в размер на 20 000 лева. Обвиняемата П. Р. отвърнала, че трудът й е недооценен и че съставянето на акт за административно нарушение е най–малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й, да предизвика, за да навреди на търговското дружество. 

 

В следващите дни обвиняемата П. Р. продължила да звъни на телефона на св. И. Ц. и изисквала от свидетелката да попълва бланки на различни документи, изискуеми по ДОПК, като й обяснявала също, че на 01.03.2016 г. ще пътува за Куба.

 

За поискания подкуп свидетелите сигнализирали прокуратурата и започнало разследване от Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП.

 

На 29.02.2016 г. обвиняемата П. Р. позвънила на св. И.Ц. и се уговорили да се срещнат в 14,30 ч. пред сградата на ТД-НАП-София-град.

 

В 14,30 ч. на 29.02.2016 г., св. И.Ц. и обв. П. Р.  се срещнали в приемната на ТД НАП – София–град за граждани, където свидетелката предала на обвиняемата фактури за ревизираното дружество. След това по предложение на П.Р. двете излезли от сградата и се насочили към сградата на 133 СОУ ”Александър Пушкин”в София. Там обвиняемата попитала И.Ц. за размера на паричната сума, която й се носи, на което свидетелката отговорила, че носи две банкноти от по петстотин евро. Обвиняемата П.Р. поискала да получи парите и И.Ц. й ги предала. Банкнотите били предварително белязани от органите на разследването.

 

Непосредствено след вземането на подкупа обвиняемата П.Р. била задържана от служители  при ГДНП - МВР. На място бил извършен обиск на П.Р, при който били открити и иззети предадените й пари.

 

В хода на разследването са разпитани 18 свидетели, използвани са специални разузнавателни средства, назначени и изготвени са експертизи.

 

Спрямо П.Р. е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 4 000 лева. Наложена й е и забрана да напуска пределите на страната. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах