Реклама / Ads
2| 10039 |29.06.2016 НОВИНИ

Ицо Полицая и Човката бяха страшилището на златарите

.
Източник: Христо Георгиев-Ицо Полицая
Дуетът Хисто Георгиев-Ицо Полицая и Росен Рангелов-Човката, които вчера подлудиха София след въоръжения грабеж на златарско ателие в „Надежда”, бяха най-опасните грабители на златарски магазини в столицата и страната през последните пет години. Вчера при престрелка с бившите си колеги Ицо Полицая бе убит, а Човката арестуван докато се крие в тръба в кв. „Разсадника”.
 
От 2004 до 2010 година Христо Георгиев е полицай от„Криминална полиция” в столичното Девето РПУ. Завършил е Висшето военно училище в Шумен, специалност„Изчислителна техника”
По време на службата си в МВР оперативният работник Георгиев се сближава с люлинския автокрадец и банков обирджия Росен Рангелов-Човката. По-късно ще стане ясно, че Георгиев взимал заеми от Човката и към 2010 г задълженията на Ицо Полицая към него вече възлизат на 20 000 лв. Христо Георгиев и колегата му Тодор Янев обаче попадат в полезрението на Вътрешна сигурност-МВР за контакти с бандити и той пуска рапорт за напускане.
Човката почва да притиска вече бившия полицай да му върне парите. Полицаят отказва.
През октомври 2010 г. Рангелов и друг нашумял грабител Христо Върбанов-Боксьора предлагат на Георгиев да плати дълга си като участва в грабеж на златарско ателие. Избрано е това в РУМ „Младост” . В атаката на златарския магазин участват Боксьора, Ицо Полицая, Рангелов и Тодор Янев. Четиримата, с маски на лицата и пистолети в ръцете, нахлуват в магазина в 11,30 ч на 24 октомври 2010 г. пред очите на над 20 клиенти и продавачи в РУМ-а. Насочват оръжие към продавачките и прибират бижута за 360 000 лв. Бягат с кола открадната от Рангелов. Следващият удар е в „Люлин” на 8 февруари 2011 г. Тогава участват Рангелов, Ицо Полицая и Иван Бегов-Селския. Нахлуват в златарски магазин, омотани с шалове на лицата, насочват оръжие и отмъкват бижута за 231 000 лв.
Следващата им жертва е магазин на бул„Мария Луиза” до столичното Второ РПУ. Същата тройка- Георгиев-Рангелов иБегов нахлува с маски и пистолети и обира 3 кг злато.
Георгиев е задържан при спецоперацията „Златарите” през юни 2010 г. В дома му са намерени много от откраднатите бижута. В същата операция е арестуван и Росен Рангелов-Човката. 
След като излиза на свобода Ицо Полицая отново е в „играта”. През юни 2013 г заедно с Димитър Комаров нахлуват маскирани и с пистолети в златарски магазин в Монтана и отмъкват 4,3 кг . златни накити за 180 000 лв.
Следва големият удар обир на банка. Това става на 1 октомври 2013 г във Враца. Христо Георгиев, брат му Людмил и Иван Иванов причакват маскирани инкасо автомобила на клона на„Ассет банк”. Атакуват охранителите без оръжие и им отнемат чанта с 90 000 лв
По-късно са арестувани Людмил и Иванов. Братът на Христо прави признания и посочва него като основен извършител и„мозък” на грабежа. Причината е тривиална-Христо Георгиев взел всичките пари само за себе си и оставил съучастниците си в празни ръце. Покрил се в София. Ицо Полицая е обявен за национално издирване.
На 30 октомври е забелязан в столичния кв„СвТроица”.Издирвачи, оперативни работници и полицаи му устройват капан докато излиза от къщата, където се укрива. Полицаят обаче ги забелязва и хуква да бяга, като открива стрелба по бившите си колеги. Стига до паркинга на близкия хипермаркети се качва в черен джип. Хората, които стоят в него, моментално изкачат навън и лягат на земята, защото се оказват автокрадци и джипът е една от плячките им. 
Полицаят кара около 300 метра съпроводен от куршумите на униформени ченгета. Зарязва надупчената кола и потъва в мрака. 
Докато е в ареста по-късно Христо Георгиев дава интервюта за различни медии. 
„Вместо полицаите да ме задържат на светло, на чисто или в къщата, в която съм, те избират да ме задържат в някакво тъмно междублоково пространство. Започва пукотевица, а аз съм бил достатъчно дълго полицай, за да знам, че не се стреля по човек така изведнъж, има си ред по Закон за МВР, при който се използва оръжие... Не стреляха със служебни оръжия, аз познавам как стреля „Макаров“, познавам и как стреля по-голямото оръжие. Затова и хукнах да бягам, качих се в една кола, помолих момчетата да ме закарат някъде, за да се спася, но те решиха, че съм полицай. Аз уцелих някакви престъпници крадци на коли, и те скочиха от колата и легнаха на земята, предадоха се. Полицаите продължиха да стрелят по мен, аз карах около 300 метра, след което оставих колата, защото тя беше цялата надупчена, избягах и се скрих”, разказва Христо Георгиев. Той отрича участието си в златарските обири и в този на „Ассет банк”.
На 30 ноември 2013 г обаче е задържан при спецакция на баретите от СОБТ в къща в село Чепинци. В колата му са открити 2 пистолета. В интервютата си от затвора Георгиев твърди, че е изнудван от висши полицаи и прокурори да си признае за обирите, за да го пуснат.
„Аз съм такъв, който е враг на всички в момента. За полицаите съм ренегат - те мразят техните, които са минали от другата страна. А всъщност най-добрите престъпници в България са полицаи. Или бивши полицаи. Или контролирани от действащи полицаи. Защото някой човек е платил един друг човек да бъде отстранен. Най-добрият начин да отстраниш някого е чрез полицията. За 24 часа този човек го ликвидираме, прибран, задържан, прокурорът му налага 72 часа, после съдът го оставя в ареста”, твърди Георгиев. И обещава да напише книга ако оцелее. Но не успява.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10553 |28.06.2016 Убитият грабител е Христо Полицая . 0| 6067 |28.06.2016 Прокуратурата: Полицаят, застрелял мигрант, е невинен . 1| 4146 |14.06.2016 Задържаха двама души за убийството на полицая в Париж . 0| 4244 |13.06.2016 Повдигнаха обвинение на 15-годишния син на полицая с убитите родители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads