Реклама / Ads
0| 5887 |30.06.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Здравната карта реже частните болници

.
Броят на болниците, медицинските центрове и договорните партньори всяка година се променя. За сравнение през 2014 г. са били 368, а през настоящата - 377. От тези 377 64 са държавните лечебни заведения, стотина са частните, а останалите са общински болници и центрове. От въвеждането на здравната карта обаче частните и общинските ще пострадат изключително много и ги грози фалит. Тъй като все още не е ясно кои болници ще бъдат лишени от държавно финансиране, от интернет страницата на НЗОК изчезна информацията с кои Касата работи, видя Фрогнюз.
 
С официална информация за лечебните заведения, финансирани от Касата, медията ни все още не разполага. 14-седмичен е срокът за получаване на такава от НЗОК.

 

Преглед на болниците по области показва, че частните са концентрирани в София град, Пловдив и Пазарджик. Областите Ловеч, Перник, Смолян, Добрич, Видин, Разград и Силистра пък нямат нито едно лечебно заведение, което да е частна собственост.

 

Ето каква е картинката с болниците по области, без тези по чл. 5 от Закона за здравето:


Област Благоевград

2 държавни, 2 частни, от които „Пулс” на д-р Щерев, 6 общински.

 

Област Бургас

3 държавни, 5 частни, от които МБАЛ „Бургас МЕД” на д-р Михаил Тиков, 4 общински

 

Област Варна

2 държавни, 3 частни, 4 общински

 

Област Велико Търново

2 държавни, 1 частна, 4 общински

 

Област Видин

1 държавна, 1 общинска

 

Област Враца

1 държавна, 2 частни, 7 общински

 

Област Габрово

2 държавни, 1 частна, 2 общински

 

Област Добрич

2 държавни, 2 общински

 

Област Кърджали

1 държавна, 2 частни, 3 общински

 

Област Търговище

1 държавна, 2 общински, 1 частна

 

Област Хасково

1 държавна, 1 частна, 7 общински

 

Област Шумен

1 държавна, 1 частна, 2 общински

 

Област Ямбол

1 държавна, 2 частни, 1 общинска

 

Област Сливен

1 държавна, 3 общински, 3 частни

 

Област Смолян

2 държавни, 5 общински

 

София град

21 държавни, 11 общински, 26 частни

 

София област

2 държавни, 1 частна, 10 общински

 

Област Стара Загора

1 държавна, 2 частни, 7 общински

 

Област Кюстендил

2 държавни, 1 частна, 1 общинска

 

Област Ловеч

1 държавна, 4 общински

 

Област Монтана

2 държавни, 1 частна, 2 общински

 

Област Пазарджик

2 държавни, 6 частни, 3 общински

 

Област Перник

1 държавна, 3 общински

 

Област Плевен

1 държавна, 4 частни, 6 общински

 

Област Пловдив

4 държавни, 15 частни, 11 общински

 

Област Разград

1 държавна, 2 общински

 

Област Русе

1 държавна, 2 общински, 3 частни

 

Област Силистра

1 държавна, 2 общински

 

Към списъка на частните болници трябва да се причисли и новата свръхоборудвана МБАЛ “Уни Хоспитал” в Панагюрище. В нея проф. Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на “Асарел Медет”, е инвестирал 90 млн. лв. Високотехнологичното лечебно заведение обаче още не е сключило договор с НЗОК, твърдят запознати. Премиерът Бойко Борисов обаче обеща на откриването й, че държавата ще помага финасово.

 

Служебният рамков договор е на път да обезглави част от частните и общинските болници. Той им оряза леглата, оряза им дейностите, за които Здравната каса заплаща. Болници ще бъдат закрити, но това ще ощети пациентите, тъй като те няма да се лекуват където пожелаят, а където има свободни легла и където НЗОК е позволила да се работи.

 

Ако болният много държи да се лекува в определено лечебно заведение, ще трябва да чака, докато се излекува пациентът, постъпил преди него. Иначе ще трябва да търси извън родния си град болница, с празни легла.

 

 „Убити сме заради изисквания, които въвеждат с цел да ни унищожат. Всички общински болници са в критично положение. Някои може би ще останат, други ще си заминат. Никой не мисли за обикновения човек, за хората с хронични заболявания. Най-много са ни спешните и остри състояния. От Сдружението на общинските болници ще се обърнем към главния прокурор във връзка с противоконституциоността на всички измислени наредби. Москов забърка кашата, от 40 години съм в системата и с основание мога да кажа, че такава каша никога не е имало. В общинската болница в град Левски орязаха дейността, която носеше 80-100 000 лв. на година. Вече не можем да работим по гастроентерологични пътеки. Отговаряме на всички изисквания – на персонал, апаратура, само не отговаряме на II ниво Вътрешно отделение, което и да го вземем, ще ни го признаят чак догодина по техните наредби”, това коментира пред Фрог нюз д-р Димитър Маринов от общинската болница в град Левски. 

 

 "Държавните най-малко са засегнати от този служебен рамков договор. При тях се запазват леглата. Няма реална методика, чрез която се определя броят на тези легла. Нашата болница има клинични пътеки по Урология, но срещу тях пише, че се изпълняват на 0 легла. Отделение II ниво по хирургия е определено да има 1 легло. Нашите шестима души хирурзи ще гледат един болен по Каса. Мои колеги с очна клиника са ги оставили с едно легло. В „Св. Лазар” от 31 легла са им оставили 3 легла. Това коментира д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ „Света Богородица”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4083 |28.06.2016 Конституционният съд потвърди текстовете за Здравната карта . 0| 4801 |23.06.2016 Фрогоко: При слънчев и топлинен удар задължително студен компрес . 4| 4346 |22.06.2016 Фрогоко: Над 3 г. прокуратурата мълчи за нарушения по АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads