Реклама / Ads
1| 4654 |30.06.2016 НОВИНИ

А. Алексиев: Ние сме неверници за избиване; и в България вече има ислямисти

.
Алекс Алексиев
За щастие ние все още не сме в активна фаза, но да си мислим, че атентатите може да стават в Турция, наблизо до нас, а нас не може да ни стигне..., каза по БТВ Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Не им трябва особена причина, тези хора мислят, че по принцип неверниците трябва да се избиват, а ние за тях сме такива, смята той.
 

Атентатът на летище „Ататюрк” в Истанбул е добре и дълго организиран. По всяка вероятност той е дело на терористична организация от типа на „Ислямска държава”. Почти сигурно е, че не е кюрдска терористична група. Те нападат и взривяват, когато наблизо има представители на властта – полицаи, военни, те воюват срещу правителство, докато тези хора причиняват безразборен терор. Атентатът е Истанбул е подобен на тези на брюкселското летище и в Париж. И в България вече има ислямисти, отбеляза още Алексиев.

 

Турският президент Реджеп Ердоган поддържаше „Ислямска държава” в продължение на години. Най-малко 20 000 джихадисти от Европа отидоха да се бият в Сирия и в Ирак за „Ислямска държава”, всички те минаха през Турция. Не може да се помисли, че турците не са знаели, те са ги пуснали, те ги поддържаха, снабдяваха ги с оръжие и ги обучаваха. Турция започна малко да действа срещу тях и това вероятно ги е вбесило, допълни Алексиев. Според него властите в Турция не са пренебрегнали предупрежденията, които са получили от разузнавателните си служби.

 

С помощта на правителството на Ердоган в Турция в момента има хиляди спящи клетки на терористи. Започна и гражданска война с кюрдите. Ситуацията в Турция е направо безнадеждна в някои отношения, коментира Алекс Алексиев. По думите му Ердоган започна да се опитва да се сдобрява с Путин, с Израел, Египет. Да обръща политиката си, която сам причини, той обърна целия свят срещу себе си.

 

Турският туризъм се срина. Не само руснаците, а и много други престанаха да ходят там. Ердоган трябваше да направи някакъв ход. Прави компромиси, защото е в безизходица. Неговата политика по принцип е антиевропейска и антиамериканска. Той не участва де факто във войната срещу „Ислямска държава”, а срещу кюрдските съединения, които се бият с „Ислямска държава”. Това води до конфликт със САЩ, който е трудно разрешим.

 

Според Алексиев руският президент Владимир Путин също има интерес да се оправят отношенията с Турция - в Русия голяма част от строежите се вършеха от турски компании, има много фабрики, които без турците не могат да работят, има и много търговски обмен.

 

Ердоган няма да си тръгне, докато европейците го толерират, а те не само че го толерират, а се поддават на неговия шантаж с мигрантския въпрос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4866 |04.04.2016 Алексиев: В Пазарджик има пропаганда на насилие в полза на ИДИЛ . 0| 4722 |25.03.2016 Алексиев: България не е предна мишена на тероризъм, но... . 10| 5438 |28.01.2016 Алекс Алексиев: Правителството не направи нищо за енергийната ни независимост . 49| 9702 |25.01.2016 Алексиев: Радикализират ли се турците ни, почва тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads