Реклама / Ads
0| 4081 |30.06.2016 НОВИНИ

Депутатите приеха Антикорупционния закон на Кунева на първо четене

.
Депутатите приеха на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, станал по-известен като Антикорупционния закон на Меглена Кунева.
 

С него се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията, за отнемана не незаконно придобитото имущество. "За“ Антикорупционния закон гласуваха 130 народни представители, "против“ против бяха 28, а "въздържал се“ гласуваха 13. Предвидено е законът да влезе в сила в 6-месечен срок от обнародването му. Единствено разпоредбите свързани с конструирането на Националното бюро за борба с корупцията влизат в сила три дни след обнародването му. Приетият законопроект урежда принципите и механизмите за предотвратяване на корупционно поведение на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и принципите и механизмите за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество.

 

Със законопроекта се уреждат още условията и реда за деклариране и проверка на имущественото състояние. Дебатите минаха сравнително спокойно и без скандали. Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че групата му съзнателно, обосновано, последователно и не за пръв път ще подкрепи Антикорупционния закон. Според колегата му Методи Андреев от ГЕРБ, когато се разглежда Антикорупционният закон, трябва да се слуша и опозицията, защото иначе има опасност, тези които са били на власт после да бъдат потърпевши. От БСП обявиха, че нямат никакви намерения да плащат сметките на управляващите. Левият депутат Манол Генов призова да бъде направен така Антикорупционния закон, че да не позволява репресия срещу определени хора.

 

В рамките на дебата Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му ще подкрепи на първо четене Антикорупционния закон като наличие на политическа воля за справяне с голямата язва на българското общество. Валентин Иванов от ПФ заяви, че Националното бюро за предотвратяване на корупцията няма как да бъде контролирано според сегашните текстове в Антикорупционния закон. Иван Иванов от АБВ обяви,че групата му няма да подкрепи закона. Според председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски може би е било добре, че Антикорупционният закон не е бил приет в първия му вариант, защото според него новият е много по-строг, отбелязва новини. бг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4922 |24.06.2016 Съюзът на съдиите иска от депутатите подкрепа за самоуправлението . 0| 4133 |22.06.2016 Депутатите препитват кандидатите за КЗК . 3| 4754 |20.06.2016 Депутатите пак ще гледат лобисткия закон за адвокатурата . 3| 4140 |15.06.2016 Парите от еврофондовете скараха депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads