Реклама / Ads
0| 4864 |30.06.2016 НОВИНИ

Адв. Екимджиев: Реформата на съдебната ни система - успешна само в Китай

.
Адв. Михаил Екимджиев
Кое е по-малкото зло - един закон, който да обединява мъртви институции или корупцията да продължи да глозга?! Може би трябва да подкрепим антикорупционния закон. Ако се разпишат добри правила за отговорност, може да се надяваме нещо да се случи. Това коментира в „Лице в лице” адв. Михаил Екимджиев по повод приемането на първо четене на антикорупционния закон на Меглена Кунева.
 

Анонимките са по-малкото зло от безнаказаната корупция. Нека и това да бъде прието. Не трябва да се засегне личната сфера на хората, които са подали анонимните сигнали.

 

Много от органите – и МВР, и прокуратурата, могат да се сезират по публикации в медиите. Когато трябва, винаги някой услужлив човек ще напише сигнал, може и с псевдоним и съответният контролен орган ще се самосезира. Това е традиция в България и без да се регламентира изрично, че анонимните сигнали може да са повод за начало на проверка, това може да се направи винаги, стига някой да е набелязан като мишена и да има политическа воля да бъде смачкан.

 

Адв. Екимджиев коментира и антитерористичния закон: „Струва ми се, че едни хора от прокуратура и МВР ще използват този закон, за да ни отнемат Конституцията. Много се разширяват правомощията на прокуратурата, полицията и армията. Няма отговор какво е обосновано предположение. На болен мозък може да му хрумне, че има обосновано предположение”.

 

Екимджиев коментира и изказването на Цецка Цачева в Китай, че съдебната система е реформирана. „Това може да каже само в Китай. Или пък часовата разлика е размътила мозъка й и е породила стари спомени за социализма. Реформата на съдебната система не е крачка напред. Спецификата на съдебната система налага съдиите да са почтени. Тази реформа няма да повлияе положително, тъй като хората са едни и същи. Те не могат да бъдат контролирани от други власти, освен от себе си".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4091 |29.06.2016 Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене . 0| 5289 |28.06.2016 Караджов: Фалшиви реформатори подкрепят закона за съдебната власт . 2| 4140 |22.06.2016 Мир и любов! И прокуратурата подкрепя промените в Закона за съдебната власт . 2| 5401 |20.06.2016 Парламентът спешно разглежда промените в Закона за съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads