Реклама / Ads
0| 5925 |01.07.2016 НОВИНИ

Шохин: Ердоган е отстъпил или по ”Турски поток”, или по ”Южен поток”

.
Александър Шохин
Възможно е президентът на Турция Реджеп Ердоган да е отстъпил по газопровода ”Турски поток” в разговора си по телефона с руския президент Владимир Путин. Това коментира Александър Шохин, председател на Руския съюз на индустриалците и предприемачите - организация, която обединява най-големите руски компании.
 
Шохин прогнозира и поетапна отмяна на санкциите срещу Русия след половин година.

Шохин  е у нас по покана на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Негативни за руската икономика са неопределеността на геополитическата ситуация и кризата в Европа, коментира Шохин. Той посочи, че Русия не е била привърженик на излизането на Великобритания от ЕС и въпреки че мнозина са смятали, че Путин ще бъде първият победител, ако Великобиртания гласува против запазване на членството в ЕС, всъщност за руската икономика и за Русия като цяло това е допълнителен фактор на неопределеност.

Ние се надяваме, че Европа бързо ще се справи с тази криза. За нас е важно Европа да е стабилна и устойчива. Нещо повече - бихме искали да възобновим преговорите с ЕС за нашето ново базово споразумение, допълни той пред БНТ.

Що се отнася до санкциите и контрасанкциите Шохин коментира, че всички са против тях, но всички са законопослушни граждани, а щетите растат заедно с недоверието. Недоверието се прехвърля от политическата върху икономическата област - и банки и компании се отказват от печеливши проекти с Русия, а и руските компании също не бързат да реализират проекти в Европа, коментира председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Да вземем за пример „Южен поток", за който България активно лобираше, а сега изглежда, че дискусиите по този проект като минимум се възобновяват. Но защо за България да не може „Южен поток", а за Германия да може „Северен поток"? Какво е това? Политика? Честна конкуренция? Най-вероятно политиката тук преобладава, каза още Александър Шохин.

Според него президентите Путин и Ердоган, в телефонен разговор, са се договорили за нещо.

Външно изглежда, че Русия снема ограниченията за туристи за Турция, въпреки че съществува проблем със сигурността, но ясно е, че и президентът Ердоган нещо е трябвало да обещае. Не изключвам, че пак е ставало въпрос за газовия проект - ще бъде или „Турски поток" през Турция и Гърция, или „Южен поток" през България и съседите й, каза Шохин. По думите му от икономическа гледна точка „Южен поток" е по-изгодният проект, защото е пряк вход към ЕС, а ЕС е основен потребител на руски газ. „Турски поток" така или иначе е посредник, а вече има един посредник - Украйна, и проблемите с него са много през последните 25 години. Проектът през България би намалил проблемите.

Би трябвало Брюксел да балансира между Северен и Южен поток - това би било разумно решение, смята Шохин. Той отбеляза като критика към Брюксел, че твърде много контролира националните политики.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4580 |29.06.2016 Мохд Абуаси: Призивът на Ердоган срещу тероризма не е много реален . 0| 4937 |29.06.2016 Халаф: Ердоган води бой в обкръжение . 0| 4615 |29.06.2016 Ердоган и Путин се разбраха да се видят . 4| 4536 |27.06.2016 Ердоган се извини на Путин за сваления през ноември самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads