Реклама / Ads
1| 4209 |03.07.2016 НОВИНИ

Станишев: Хората имат право да мразят политиката заради случилото се във Великобритания

.
Сергей Станишев
Това, което видяхме през последните месеци във Великобритания е политиката в най-лошия й израз, заради който хората имат право да мразят политиката. Премиерът в Лондон Дейвид Камерън отвори Кутията на Пандора, която в крайна сметка му коства главата. Той ще остане в историята като човека, който дълбоко раздели Обединеното кралство, с много тежки вътрешнополитически последици за самата Великобритания.
 

Това мнение изрази пред БНР 150“ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според Станишев в Обединеното кралство има отрезвяване и тъй като в много страни са стъписани от резултата от британския референдум и последиците от него за Великобритания, това дава възможност на Европа да тръгне по-убедено напред, защото досега Лондон е блокирал много инициативи. По думите му, спорът „Повече или по-малко Европа“ измества същността на разговора – спорът трябва да бъде първо каква Европа и след това колко Европа. Пред ЕС има три пътя, единият от които е пътят на статуквото, зад който стоят десните сили и консерваторите, който доведе до дълбоко разделение по оста север-юг и това е път за никъде. Другият път е на националистите, каза още Станишев. Социалистите ще предложат засилване на социалния характер на ЕС, защото всички кризи в сърцевината си носят усещането на хората, че няма справедливост и те не са от значение. Сергей Станишев акцентира върху значението на изготвената Младежка гаранция за адаптиране към трудовия пазар и справянето с младежката безработица. Друга посока на левите в Европа ще бъде настояването образователната програма „Еразмус Плюс“ да бъде уплътнена, разширена и да влезе и в средното образование. Лидерът на европейските социалисти изтъкна, че юли и август ще бъдат месеци, в които ще се даде темпо на тази визия, допълни той. Относно натиска на Брюксел за влизане в Еврозоната и приемане на еврото, Станишев припомни, че през 2007 година сме били на крачка от влизане в Еврозоната и въпреки, че страните-членки са били „за“, Европейската централна банка се е противопоставила заради неизпълнението на един критерий. Предвид кризата от 2009 се получи добре, защото кризата показа, че еврото като валута е построено от покрива надолу, без здрава основа. Оттогава се направиха много промени в архитектурата на еврозоната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4185 |01.07.2016 Станишев: Кандидатът за президент трябва да привлече и хора извън БСП . 8| 11116 |01.07.2016 Станишев: Местан е в някакъв телевизионен театър . 0| 6135 |30.06.2016 Манолова: Хората поголовно се жалват от здравеопазването . 0| 4899 |29.06.2016 Хората на Божо Кравата манипулирали записи от камерите при престрелката в Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads