Реклама / Ads
1| 11665 |04.07.2016 АКТУАЛНО

„Гардиън“ към Европа: Не ни зачерквайте!

.
В днешния си брой британският вестник ”Гардиън” публикува редакционен коментар, озаглавен ”Писмо до Европа: колкото и да сте изкушени, моля, не ни зачерквайте”. Редакционният коментар излиза на три езика: английски, френски и немски. Фрог Нюз публикува пълния превод от английски на писмото на ”Гардиън” до Европа: Шокът от резултата от референдума във Великобритания сега отеква из цяла Европа. Ужасът, който изпитаха много хора в Обединеното Кралство, днес се споделя из целия континент. Някои от вас се свързаха с нас преди референдума и посочиха общите ни интереси, ако останем в съюза.
 

Сега е време ние да се обърнем към вас. Отблъснати от резултата и отчуждени от наглия триумфализъм на Найджъл Фараж, вероятно ще приемете всяка една молба към вас за нахалство. Днес европейските граждани са мишена на ксенофобията. Европейците от континента навярно ще помислят, че не заслужаваме да ни чуят.

 

Почти половината от гласувалите в референдума искат членството на Великобритания в ЕС да продължи. „Гардиън“ беше с един от най-решителните гласове в подкрепа на оставането в ЕС.

 

Но ние, както и останалите 48%, трябва да уважим присъдата, от която се страхувахме.

Знаем, мислехте, че британският прагматизъм ще надделее. Споделяме вашия ужас и тревога. Колкото и да сте изкушени обаче, не ни зачерквайте завинаги. Много британци искат възможно най-тясно партньорство с Европейския съюз и е по-важно от всякога да продължим сътрудничеството по всички възможни начини.

 

Някои от вас днес са гневни. Великобритания и преди беше приемана като неохотен партньор, който се влачи и изисква безкрайни компромиси. Днес мнозина ни виждат като саботьор - че си играем с крехката икономика на Европа, че излагаме на опасност институцията, която е създадена да запази мира.

 

Други изпитват съжаление или презрение към нация, която подкрепя Брекзит заради серия от лъжи и фантазии. Може да искате да ни накажете или просто да ни кажете „прав ви път“. Великобритания не трябва да очаква по-специално отношение. Въпреки това, в този несигурен момент, ви молим да спрете за малко - това ще е в интерес на всички.

Повече от всичко днес ни е нужно време. Великобритания гласува против членството в ЕС, не сме гласували за алтернатива. Хората все още не са се сблъскали с избора, който ги очаква: да обърнат гръб на единния пазар или да приемат продължаващата миграция от ЕС под каквато и да било форма.

 

Със сигурност трябва да е ясно за тези, които гласуваха за излизането на Великобритания от ЕС,че не могат да имат същите права, които идват с ЕС, без задълженията. Ако назовем дилемите, пред които ще се изправи Великобритания, с истинските им имена, вероятно ще ни помогне да станем по-големи реалисти.

Страната се произнесе срещу продължаването по досегашния път, но новият път и крайната точка още не се виждат. Има над какво да се помисли, предстоят още важни решения пред нас. Те може да включват парламента или може би общи избори.

 

Надявате се на сигурност и стабилност, но при извънредно голям натиск за задействане на Член 50, това може да ни принуди да прибързаме с решенията, за които после ще съжалявате.

 

Докато Великобритания си избере капитан, който да я води през тези неспокойни води, вие ще сте заети с вашите собствени решения, по-спокойни след резултата от референдума.

 

Обединеното кралство вече няма правото да изразява предпочитанията си, докато вие решавате "колко" и "каква" Европа искате. Нуждата да ни накажете, за да предотвратите още излизания от ЕС, е разбираема. Правилният ход действително е този, който ще попречи Брекзит да се превърне в разрушителен катализатор.

 

Из цяла Европа днес има отчуждение от традиционната политика, гняв към елита и търсене на чуждестранни изкупителни жертви, в много страни това прерасна в евроскептични нагласи. Споделихме вашата тревогата, когато Националният фронт на Марин льо Пен и други крайнодесни партии празнуваха след британското решение.

 

Голям брой хора се чувстват забравени и не усещат много ползи от евроинтеграцията.

 

Във Великобритания лъжите за правите банани и преувеличенията за непрозрачността на ЕС засилиха нагласите срещу общността, а с това и усещането, че политическите елити са загубили връзка с реалния живот и често пъти поставят печалбата пред хората.

Великобритания трябва да изгради нови връзки във вътрешен план, без да се затваря изцяло. Дайте ни шанс да продължим да работим с вас навсякъде, където можем. Не очакваме да поемаме водещата роля или да задаваме правилата, но все още можем да предложим експертен опит, ресурси и разузнавателни данни в области като сигурността.

Сътрудничеството между нашите граждани - културното взаимодействие,

образователният обмен - в дългосрочен план в най-голяма степен ще приближат Европа и ще бъдат по-важни от всякога. Помнете, че по-младите британци, които гласуваха, в огромната си част бяха проевропейски настроени. И ни помогнете да съхраним този дух и възможностите, които някога може да ни предостави.

 

Веднъж излязла от ЕС, Великобритания не може и не бива да очаква бързо завръщане. Ще бъде опасно от вътрешнополитическа гледна точка; затова ще е нужно великодушие от ваша страна. Но тези, които гледат с озлобление на Брекзит, се надяват, че един ден може пак да се върнем в клуба.Моля, сбогувайте се с тъга, а не с гняв; и заради всички нас - не залоствайте вратата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4405 |04.07.2016 Европа чака нова огромна вълна бежанци през лятото . 0| 4804 |04.07.2016 А. Алексиев: Европа и САЩ стават доставчици на джихадисти . 0| 4663 |30.06.2016 Археолози откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads