Реклама / Ads
0| 5814 |05.07.2016 АРТ ДЖУНГЛА

„Знак за древността” бележи обектите в Пловдив, най-стария град в Европа

.
През 2015-та година Ник Комптън, широко образован журналист, който пише за изкуство, музика, култура, мода и туризъм, поставя Пловдив редом с Йерусалим, Бейрут и Алепо, разкривайки най-старите градове в света, на страниците на престижното издание The Gardian.
 
Този факт е известен на пловдивчани, които познават древната история на родния си град. След публикация на "Дейли телеграф" през 2010г. за най-старите живи градове в света ротарианските клубове под тепетата превърнаха това в кауза и обединиха усилията си около популяризирането на историята и значимостта на Пловдив като най-стар жив град в Европа.
 
В края на май 2016-та, създаденото през 2012 година сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза „Пловдив-най-старият жив град в Европа", започва провеждането на мащабна представителна анкета, която има за цел да определи най-атрактивните исторически места в Пловдив. Проучването ще се проведе посредством пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори-доброволци, както и чрез информация, събрана от сайта и профила на сдружението в социалните мрежи. Организаторите  са си поставили за цел улесняване на множеството очаквани посетители в града на тепетата, след като втория по големина български град спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019". Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със „Знак за древността". Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Сред фаворитите са Античният театър, Римският стадион, Гребният канал, Цар Симеоновата градина, Хисар Капия, Одеон, Античният форум, Небет Тепе, Етнографският музей, Архитектурен комплекс „Капана", Сахат тепе - Часовниковата кула, Пловдивски панаир, Паметникът Альоша и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2180 |15.04.2024 Български композитор Борислав Славов с награда BAFTA. Чуйте музиката, с която спечели . 0| 3272 |10.04.2024 Продължението на "Игра на тронове" за Джон Сноу отпада . 0| 2166 |10.04.2024 Първият трейлър на "Жокера 2" зашемети феновете заради изключително неочаквана епизодична поява . 0| 2321 |09.04.2024 Осма година "Златен кукерикон". Връчиха наградите за хумор и сатира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads