Реклама / Ads
4| 7439 |06.07.2016 ПОЛИТИКА

Кънев: ГЕРБ крият кандидата си под бурка, преговарят с ДПС

.
Радан Кънев
ГЕРБ преговарят с ДПС за президентските избори, затова още не са обявили името на своя кандидат, каза по bTV съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.
 

Повече от година се борих да има обща независима кандидатура на всички вдясно с две цели – да не се допусне ляв президент и десният кандидат да не зависи от ДПС. Затова предложихме да мислим за кандидат във формата ЕНП. Първо предложихме заедно да убедим Росен Плевнелиев да се кандидатира. Това отговорно предложение беше порязано от ГЕРБ. След това предложихме, този път без да споменаваме имена, да има сериозен независим кандидат, когото да представим достатъчно рано, да бъде подкрепен от партиите в център-дясно и да бъде гарант на външнополитическата ориентация на България и съдебната реформа. Това беше арогантно отхвърлено от ГЕРБ.

 

След толкова подадени ръце, за да се отхвърлят, има нещо много просто, всички трябва да си дадем сметка, че просто с ГЕРБ вече не гледаме в една посока. „За да си крият кандидата под бурка и преди всичко, за да нямат кандидат, защото те просто нямат кандидат, това означава едно нещо – единственият им останал шанс е да се разберат с ДПС. Каквито и да ги въртят, всъщност те в момента преговарят с ДПС, защото сами, без външна подкрепа и без да си правят реклама на кандидата, те просто не могат да спечелят изборите.

 

Запитан дали ще се кандидатира за президент, той отговори, че няма такива планове в момента. По думите му РБ трябва да излезе с единна кандидатура.

 

На въпрос дали ДСБ ще предложи име, Кънев отговори: „Не, ДСБ няма да има такъв кандидат. Ние подкрепяме идеята на СДС Гражданският съвет да лансира кандидата на Блока“, без влиянието на партиите.Той препоръча дори широки консултации с много хора от гражданското общество. Лидерът на ДСБ добави, че досега не имало разговори, не са правени предложения, нито откази. Думите му бяха по повод медийни публикации, че писателят Георги Господинов е отказал да е кандидат-президент. „Кандидатът на ГЕРБ под бурката няма как да е гарант на прозападния курс на България, защото под бурката курсът е произточен“, каза още Кънев.

 

Той коментира и случая с неграмотния общински съветник от РБ в Пловдив Айри Мурад. Запитан такива ли са им общинските съветници, Кънев отговори: „Тук има два въпроса и имам два отговора. Първият е, че в крайна сметка в българските общински съвети всеки влезе с преференция, много трудно може да очакваме избирателите в „Столипиново“ да излъчат професор по българска филология. Другият отговор е по-политически – докато РБ е коалиция от пет партии, от които всяка си прави каквото иска и следва собствена стратегия, докато няма един лидер, няма на кого да зададете този въпрос“.

 

ДСБ не са безгрешни, но се борим с това всеки ден и от две години искаме съюзен обединителен конгрес, добави Кънев. За думите на Айри Мурад, че е от турска партия, гостът коментира, че Мурад е човек със слабо образование, който знае, че предимно етнически турци гласуват за партията му. „Това е хубаво – единственият положителен пример в българската политика. В България няма етнически партии, но показваме модела, в който в общи листи се явяват българи, турци, мюсюлмани, християни. Естествено, че там, където преобладава мюсюлманското население, има кандидати мюсюлмани. Така е било в българското царство, докато след промяната ДС създаде партията ДПС и модела на капсулирания на българските турци. Ние правим обратното – български мюсюлмани гласуват за РБ, която е преимуществено етнически българска и християнска политическа сила. Това е решението, другото е капсулация и изолация“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4914 |02.07.2016 Петър Кънев: Преселението на мигранти от юг на север става все по-тежък и актуален проблем . 1| 4665 |30.06.2016 Кънев: Цацаров и Борисов саботират мисията на европрокурорите . 21| 7860 |15.06.2016 Кънев: Скандалът с европарите подготвя управление ГЕРБ-БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads