Реклама / Ads
1| 5794 |06.07.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Отново сигнализират Московски за корупция в ДАИ

.
Жалби за корупция в ДАИ отново "тръгнаха" към транспортния министър Ивайло Московски. Това става няколко седмици, след като шефът на ведомството Цветелин Цветанов беше арестуван за корупция.
 
Част от сигналите са свързани с това, че продължава продажбата на шофьорски книжки на неграмотни хора. Оказва се, че мерките, които са предприети, не са достатъчни, за да спре корупцията. Други жалби пък касаят съмненията, че определени фирми за обучение на водачи са облагодетелствани и техните курсисти се уреждат на изпит, докато други чакат с месеци. Има съмнения, че това става чрез вмешателство в електронния регистър или т. нар. софтуер. За подобна схема разказва управител на подобна фирма от Стара Загора Митко Трайков. Ето какво разказа той пред Фрог: На 17.06.2015г. написах сигнал до Министър-председателя, до Главния прокурор, до Парламентарната комисия по транспорт и други институции.

В него искам да се направи ревизия на дейността на Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация” за съмнения в корупционни практики, както и да бъде проверен софтуера за обучение и изпити на кандидат-водачи за манипулации. Електронният регистър (софтуер), в който се въвеждат всички кандидати за обучение и в последствие се резервират изпитни дати за изпит по теория и практика е на фирма „Демакс”. При заявяване на изпитните дати се допуска неправомерна намеса от страна на отделни фирми, а може би с помощта на служители на „Автомобилна администрация” или на фирма „Демакс”, в следствие на което те без проблем вземат изпитни дати за своите кандидати, а другите остават без такива.

Тъй като не получих отговор, на 11.09.2015г. пуснах напомнително писмо, където подробно разясних възникналите проблеми при резервиране на изпитни дати по практика. В отговора, който получих от отделните институции се посочваше, че е направена проверка и не са открити съмнения за корупционна практика и манипулации. Предложението на зам.министъра на транспорта Антон Гинев, бе че който клевети Агенцията ще трябва да поеме за своя сметка проверката на софтуера. Накрая получих Постановление № 34868/ 02.09.2015г. от Прокуратурата, с което тя отказва да образува наказателно производство и прекратява преписката. Проблемите обаче със софтуера продължават и даже се задълбочават.

След направеното разследване от страна на БТВ и репортаж излъчен на 13.06.2016г. в сутрешния блок озаглавен „Старозагорска автошкола не може да запише своите курсисти за изпит”, се установи че чрез „скриптове” системата действа избирателно, срива се, но не за всички фирми, предлагащи шофьорски курсове. В резултат на това бяха въведени допълнителни кодове, при пускане на кандидати за изпит, което нямало да позволи използването на „скриптове”. Две седмици по-късно проблема е отново на лице. Например: Фирма „Паунов” – гр.Стара Загора успява да заеме дори две изпитни дати на седмица, а фирма „Родео” се допуска до системата едва когато изпитните дати и места се заемат. До тогава сървърът не може да обработи заявката ни, или всичко по страницата е неактивно.

Единственото на което сега се надява Митко Трайков е прокуратурата да възобнови проверката. Той подозира ,че умишлено саботират бизнеса му, защото от дълго време подава сигнали за корупция на местна почва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4152 |05.07.2016 Наши изстребители екскортираха израелски самолет заради съмнения за бомба . 1| 8534 |05.07.2016 Само във Фрог: Присъда можела да спаси живота на Христо Полицая . 0| 6559 |05.07.2016 Само във Фрог: МВР похарчило 4,5 млн. лв. за проверки с неясен резултат . 0| 5375 |05.07.2016 Само 1 на всеки 14 гимназисти смята, че е финансово грамотен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads