Реклама / Ads
3| 15360 |07.07.2016 ЪNDERGROUND

Скандал! Държавата вместо да прибира, връща имоти на един от „Килърите” с доживотна присъда

.
Георги Вълев
Чудо невиждано се случва с българските институции, призвани да се борят с мафията. Комисията за отнемане на имущество, вместо да започне законна процедура по отнемане на имуществото на Георги Вълев от бандата за мокри поръчки „Килърите”, защото е с влязла в сила присъда за лихварство, тя прави точно обратното. Поискала е съдът да отмени голяма част от наложените му запори. Това е невиждан прецедент, коментираха възмутени юристи. Припомняме, че Вълев е и с доживотна присъда на втора съдебна инстанция.
 
От документи, с които Фрог разполага, става ясно, че съдия Маруся Кънева от  Окръжния съд във Велико Търново е уважила искането на Комисията на 26 май т. г. Така Вълев си е върнал куп сгради, апартаменти, ателиета, гаражи, коли, фирмени дялове, парцели и т. н. Перла в короната на имотите, с които затворникът може спокойно да разполага е ваканционното селище „Сънрайз вилидж блок А” в община Царево, чиято стойност е 6 млн. лв. Имотът е изключително апетититен, защото граничи директно с Черно море. Видно от определението на съда сградата е купена от фирмата на Вълев „САУТ КОУСТ ИНВЕСТМЪНТ” ООД на 9 септември 2005 г.

Странно е как Комисията е приела законния произход на парите, с които е придобито въпросното имение, след като според прокуратурата и съда Георги Вълев е развивал лихварска дейност от 2000 до 20009 г. Буди любопитство и друг съществен въпрос. Наскоро втората съдебна инстанция-Варненският апелативен съд потвърди най-тежката присъда- доживотен затвор без право на замяна на Георги Вълев за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев и адвокат Петър Лупов от Велико Търново. Независимо, че все още ВКС не се е произнесъл с окончателно решение за тези престъпления, Комисията за отнемане на имущество има законово задължение да започне процедура по отнемане на имуществото на Вълев, тъй като той вече има влязла в сила присъда за лихварство. Това, обаче не се прави. Нещо повече, пристъпва се към освобождаването на имотите му от наложения по време на разследването запор. Фрог научи и друга интересна подробност. Малко след като Вълев е арестуван, той продава парцел в Царево от 788 км. м. на общински съветник от ДПС. Не е ясно как е изповядана сделката. От ареста заявиха пред медията ни, че нотариус не е влизал в ареста при Вълев, нито да изповяда сделката, нито пък за да упълномощи някого за това.

По всичко личи, че Георги Вълев ще се окаже най-големият галеник на държавата, след като наскоро прокуратурата във Велико Търново реши да прекрати близо шест годишното разследване срещу него за пране на пари. Буден гражданин с морал и съвест се възмутил от това и изненадващо за всички оспорил становището на държавното обвинение пред съда. Първата инстанция отхвърлила жалбата му, но втората частично се съгласила и за лош късмет на Вълев върнала разследването срещу него обратно в прокуратурата.

Историята на въпросното разследване е достойна за заплетено криминале. Всичко започва в края на 2006 г., когато гръцката Юробанк Е Ф Джи купува банка ДЗИ от вдовицата на Емил Кюлев-Весела. Едва тогава жената разбира, че 47 от акционерите на Тракиябанк, погълната преди това от ДЗИ, имат финансови претенции към дружеството. Половината от акционерите се представляват от Георги Вълев и той успява да им издейства полагащото им се обезщетение от 1,2 млн. евро.

Весела Кюлева превежда парите през 2007 г. по сметка на фирма на Вълев „Бинго-Ниш” ЕООД. Вместо парите да бъдат изтеглени и да се дадат на акционерите, те се превеждат към две офшорки, представлявани от близките тогава до Вълев- Пламен Луков и Радослав Димитров. Преводът е фактуриран като „разходи за външни услуги”. По-късно по време на делото „Килърите” ставя ясно, че целта е била да се спестят данъци в размер на 236 847 лв. В съда свидетелят Пламен Луков си спомня: „Към момента на привеждане на сумата Георги Вълев беше собственик на фирмата. В последствие фирмата беше прехвърлена на един циганин. Радослав Димитров /б. р. счетоводител на Вълев/ имаше много офшорни компании и беше прехвърлена в друга офшорна компания и парите бяха изкарани в чужбина. Парите, получени от г-н Вълев от офшорната компания на Радослав Димитров, те бяха преведени в чужбина”.

Данъчните служби са сигнализирани за всичко това малко след въпросните събития от 2007 г., но едва на 31 март 2010 г. издават заповед за започване на ревизия. Не е ясно дали някой вътрешен човек на НАП е предупредил Вълев за това, каквито съмнения има, тъй като седем дни по-късно, на 7 април същата година, той прехвърля фирмата си на клошар. Едва на следващият ден данъчните започват да търсят Вълев на домашния му адрес, за да му връчат заповедта за ревизията, но не го намират. Това става факт чак на 12 май. По-късно от ревизионния акт става ясно, че данъчните не признават схемата по прехвърляне на парите. В документа на НАП, който е от 9 страници пише: „Не се признават като разходи за „Бинго-Ниш” прехвърлянето на двете офшорни фирми на 2 346 996 лв.”.

Никой до този момент не е установил къде са отишли милионите, преведени от Весела Кюлева по сметка на фирма на Вълев и предназначени за бившите акционери на Тракиябанк. Нито един от тях не се докопва и до един лев от тях. Вълев също упорито мълчи по темата. Върнатите му имоти, коли и земи от Комисията за отнемана не имущество, сега го правят още по-силен финансово, а ВКС предстои да каже последно дали Георги Вълев ще остане до гроб зад решетките. В същото време полицията проверява сигнали за някои от „Килърите”, че се отклоняват от затворническия режим и има опасност да избягат.  Фрог ще информира ЕК за начина, по който действат институциите в този случай. 

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5074 |07.07.2016 Връщаме 30 000 студенти от чужбина . 2| 5010 |06.07.2016 ВМРО внася в НС връщането на казармата от 6 до 12 месеца . 1| 9533 |04.07.2016 Скандал! Протурско сдружение у нас иска „Закон за турците в чужбина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads