Реклама / Ads
1| 5926 |08.07.2016 ПОЛИТИКА

Нинова в реч пред лидерите в Париж: Борим се с последиците, а не решаваме проблема

.
”Брекзит е последица от разочарованието на европейските граждани от Европейския съюз такъв, какъвто е сега. Брекзит е урок - или променяме ЕС, или го губим. Ние искаме сплотен и силен ЕС, затова предлагаме промени в поне 5 посоки”. Това заяви на срещата на лидерите от ПЕС в Париж председателят на БСП Корнелия Нинова.
 

По думите й на първо място трябва да има промяна в политиките - те да се правят за гражданите на Европа, а не за корпорации, монополи и силните на деня. "Да спрем източването на пари, корупцията, трупането на свръх печалби. Подкрепяме предложената от Сергей пътна карта за данък върху финансовите транзакции и закриване на данъчните убежища. Категорично не подкрепяме условията на Трансатлантическото споразумение. То дава възможност на корпорациите да управляват държавите и ще доведе до огромни проблеми", заяви Нинова. На следващо място тя посочи, че трябва да се спре бюрокрацията и чиновничеството. По думите й не може мястото на запетайката в една директива да е по-обсъждано от съдържанието на тази директива.

 

Според нея бумащината и формализмът отблъскват. "Трето - трябва да се отчита интересът на всяка държава. Ние не искаме Европа на две скорости. Това, че България е малка икономика, не ни прави по-малко член на ЕС и желаем с нас да се отнасят като равноправен такъв", заяви още Нинова. Тя продължи, че миграцията, която се сочи като една от причините за евроскептицизма, също е последица от проблем, а не е самият проблем. "Истинската причина е войната в Близкия изток и усилията на големите лидери трябва да съвпадат, да се спре войната и да се създадат нормални условия за живот там", каза още председателят на БСП. Според нея ЕС трябва да си извоюва по-голяма политическа тежест и самочувствие в глобален план, за да може да защитава своите държави-членки. "Европа днес страда от липса на лидерство и визия за бъдещето. Десните се провалиха. Около тази маса седят хората, с които можем да бъдем водачи на друга, различна Европа. Неслучайно нашето политическо семейство излиза с тази пътна карта. Ние сме длъжни да дадем други хоризонти на собствените си народи и на обединена Европа", завърши Корнелия Нинова.

В рамките на срещата беше обсъдена и приета разработената от ПЕС, след референдума във Великобритания, "Пътна Карта - Нов дневен ред за Европа (2016 - 2019)",  очертаващата конкретни предложения за ключови прогресивни реформи и алтернативни политики по  обществени сфери, които да приближат Европа до нейните граждани.

 

В срещата участие взеха Сергей Станишев, президент на ПЕС; Жан - Кристоф Камбаделис - вицепрезидент на ПЕС  и първи секретар на Социалистическа партия на Франция; Елио Ди Рупо- председател на Социалистическата партия на Белгия; Джон Кромбез – председател на Фламандски социалдемократи; Джеръми Корбин – председател на Лейбъристката партия на Великобритания; Мария Жоао Родригез – зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП; Зита Гурмай – председател на ПЕС-Жени; Лора Слимани – председател на Млади европейски социалисти (ЙЕС); Масимо Д'Aлема – председател на Фондация за Европейски и прогресивни изследвания (ФЕПС); Радмила Шекеринска – зам.- председател на Социалдемократически съюз на Македония, както и представители на ръководствата на леви партии от държавите Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Гърция, Ирландия, Румъния, Черна гора и Италия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5426 |06.07.2016 Нинова: Аз няма да съм кандидат-президент; на Бузлуджа опитваме да го кажем . 0| 4449 |05.07.2016 Корнелия Нинова: Очертахме профила на кандидат-президента ни чрез допитване . 0| 5887 |05.07.2016 EС-лидерите успокоиха балканците, че ще приемат още членове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads