Реклама / Ads
0| 4519 |09.07.2016 НОВИНИ

САЩ изгониха руски дипломати след инцидент в Москва

.
САЩ са изгонили двама руски служители в отговор на нападение срещу американски дипломат от руски полицай в Москва, съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, съобщава bTV.
 
Експулсирането се е случило на 17 юни, след като на 6 юни полицаят нападнал акредитиран американски дипломат, който се опитвал да влезе в комплекса на посолството на САЩ в Москва, заяви Кърби.„Действието е било непровокирано и е застрашило безопасността на нашия служител“, подчерта той.

Русия твърди, че американецът бил агент на ЦРУ, а полицаят изпълнявал служебните си задължения. Преди два дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в пресата на САЩ се разгръща кампания по създаване на образ на врага в лицето на Руската федерация.

„Банален случай от живота на редови сътрудник на ЦРУ беше превърнат от нашите американски колеги в нападение на руски полицай срещу безобиден американски дипломат“, заяви тя, цитирана от ТАСС.По думите ѝ през нощта на 6 юни до посолството спряло такси, от което изскочил неизвестен мъж с ниско нахлупена над лицето шапка и се втурнал към входа. Дежурният полицай искал да провери документите на подозрителното лице, за да се убеди, че няма заплаха за дипломатическата мисия, но човекът, вместо да покаже документ за самоличност, ударил постовия в лицето, отблъснал го и се скрил в посолството.Говорителят на Държавния департамент опроверга руската версия. „Руското твърдение, че полицаят е защитавал посолството от неидентифицирано лице е просто невярно“, заяви Кърби.

Той отказа да коментира видеозапис от инцидента, излъчен от телевизия Ен Те Ве.Това според Държавния департамент е поредният случай на тормоз и малтретиране на американски дипломати, работещи в Русия – обвинение, което Москва отрича и на свой ред обвинява Вашингтон, че разпространява дезинформация за Русия, отбелязва АП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4237 |29.06.2016 Путин отмени ограниченията за руски туристи в Турция . 0| 4003 |28.06.2016 Турция няма да плати компенсации за сваления руски бомбардировач . 2| 4137 |23.06.2016 Руски министър: Брекзит няма да удари цената на петрола . 82| 7638 |18.06.2016 И. Василев: В България се обучават бойни групи с руски инструктори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads