Реклама / Ads
0| 4385 |09.07.2016 НОВИНИ

Майки на деца с увреждания блокираха пътя за Созопол

.
Те настояват държавата да им обърне внимание и са против социалната политика. „Основните наши искания са разграничаване от личните асистенти, закон за личната помощ, за да може човека с увреждания или неговия родител да управлява средствата”, които му се отпускат по болест, каза представителка на протестиращите, майката Нели.
 
„Не искаме да бъдем лични асистенти. Тук сме се събрали само майки, които са се отдали на своите деца. Искаме промяна. Ако нещата не бъдат променени, това няма да е последният протест”, каза още Нели.
  Протестиращите заявиха, че не са удовлетворени да има една програма личен асистент. По техните думи, програмата осигурявала личен асистент, който да се грижи за детето, докато майката е на работа. Личният асистент обаче прекарвал само два часа на ден с детето, което е крайно недостатъчно, защото, по думите им, „нямало да се намери работодател, който да даде работа само за два часа”, на такива майки.
 
„Крайно време е нещата да се променят генерално на законодателна основа. Крайно време е на нас – родителите и лица с увреждания - да бъде даден нарочен статут, който да ни осигури един достоен, пожизнен доход”, каза друга участничка в протеста.
  Майките на увреждания с деца разкриха и за друг проблем. Много от лекарите ги принуждавали, след раждането на увреденото дете, те да го оставят в дом за деца с увреждания. “Четири месеца бях подложена на психически тормоз от лекарите да си оставя детето. Мисля, че държавата ми е леко длъжна за това мое психическо натоварване”, каза една от майките на протеста.
  Блокадата на пътя не продължи дълго заради натоварения трафик и нежеланието на протестиращите да поемат гнева на многото шофьори с действията си. Но майките се заканиха, че – ако исканията им не бъдат чути – следващият път акцията им на протест ще бъде по-дълга и няма да се изрази само в блокада. „Готви се трети национален протест, положението ескалира и всички родители са на ръба. Това положение вече не се издържа”, казаха още участниците в протеста.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4163 |08.07.2016 Пилософ: Винаги около 200 деца ще чакат за лечение в чужбина . 0| 3888 |07.07.2016 Фондът за лечение на деца ще излиза с по-бързи решения . 0| 3924 |06.07.2016 62 деца с починал родител ще получат персонални пенсии . 0| 4318 |06.07.2016 Детски онколог и хематолог от световна величина гостува у нас, консултира безплатно деца с рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads