Реклама / Ads
1| 4665 |09.07.2016 НОВИНИ

България няма да участва в батальоните на НАТО на Изток

.
Не се предвижда България да участва под каквато и да е форма в предното разполагане, въпросът не е коментиран, каза пред журналисти във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев. Там водеща роля имат т.нар. рамкови държави, които ще поемат отговорностите си, добави Ненчев в отговор на въпрос, съобщава Дарик.
 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви вчера на форума решението за разширяване на военното присъствие в източната част на алианса с четирите батальона в Полша, Естония, Латвия и Литва на ротационен принцип.
Канада ще бъде рамковата нация за Латвия, Германия ще води батальона в Литва, Великобритания - в Естония, а САЩ ще бъдат рамкова нация за този в Полша.

Що се отнася до Черноморския регион, не само генералният секретар, но и редица други участници във форума са изразили безпокойство по отношение на района и липсата на баланси там. Така че това вероятно ще бъде предмет на среща на НАТО, която ще се състои през октомври, посочи Ненчев в отговор на въпрос.
Попитан как вижда по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, министър Ненчев напомни, че по силата на споразумението от Монтрьо чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в акваторията му. Така че, ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, тя ще бъде извършвана на ротационен принцип, отбеляза министърът.
За планираната в Румъния многонационална бригада, Ненчев отново изтъкна, че сме заявили готовност да участваме с до 400 души, което не означава, че точно толкова ще бъдат изпратени в Румъния и ще бъдат там постоянно.

"Ще участваме в различни обучения и тренировки съвместно с румънски и други колеги, с до 400 души, което може да означава, че 20 ще отидат, ще престоят известно време и после ще се върнат в България", поясни министърът.

На въпрос има ли критики, че не сме хомогенни в позициите си спрямо заплахата от изток, тъй като отношението ни се различавало от това в североизточната част на източния фланг, министърът посочи, че критики не е имало.

"Позицията ни е изключително балансирана с оглед на възможностите, с които разполагаме, и мисля, че нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране", отбеляза Ненчев.
"Дойдохме с особено самочувствие на тази среща, изпълнихме решенията от Уелс, вече бяхме взели решение за повишаване на бюджета, имахме приета програма и план за развитие на отбранителните способности, утвърдени от парламента проекти за модернизация на армията", коментира още министърът, който е в състава на делегацията за срещата на върха на НАТО във Варшава, водена от президента Росен Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4599 |09.07.2016 Втори референдум за ЕС във Великобритания няма да има . 0| 4185 |09.07.2016 Сърбия се оплака, че от България пристигат все повече имигранти . 0| 4400 |08.07.2016 България поема председателството на ЕС 6 месеца по-рано . 1| 4041 |08.07.2016 Валентин Радев: Имаме професионална армия, няма друг вариант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads