Реклама / Ads
0| 4973 |10.07.2016 НОВИНИ

ПС към ЧЕЗ призовава да бъдат защитени на клиентите при смяна на доставчик

.
Потребителският съвет към ЧЕЗ България подготви отворено писмо до отговорните лица и институции с призив да бъдат вземи мерки за защита на клиентите в процеса на смяна на доставчика. Според консултативния орган, в който членуват потребителски и експертни организации, това ще допринесе качествено за развитието на свободния пазар на електроенергия.
 
„Обръщаме се към всички отговорни лица с призив за провеждане на още по-мащабна информационна кампания, насочена към потребителите. Отчитаме, че е необходим адекватен механизъм за сравняване на цените. Фактура със съпоставима информация и форма ще даде възможност на клиентите да бъдат по-добре информирани за това на кого и за какво плащат и ще допринесе  да се избегнат неетични търговски практики. Очакванията ни са да се създаде и Етичен кодекс на търговците на свободния пазар, който да бъде подписан от търговците, готови да се придържат към коректността и откритостта в привличането на нови клиенти и да спазват доказани високи етични стандарти“, се казва в отвореното писмо, подписано от Българска национална асоциация „Активни потребители“, Федерация на потребителите в България, Независимия съюз на потребителите, Енергийния омбудсман към ЧЕЗ и Института за енергиен мениджмънт.

През април ЧЕЗ направи проучване сред над 4 хиляди битови и стопански клиенти в продължение на 3 седмици. Резултатите показаха, че съмненията в коректността на търговци без опит и история, удовлетвореността от настоящия доставчик, както и сложната процедура по излизане на свободен пазар, са причина 70% от анкетираните изобщо да не обмислят промяна. Голям е делът и на потребителите, които планират избор на търговец, но не смятат, че са достатъчно информирани за участниците на пазара, ползите и рисковете, затова отлагат излизането си на свободен пазар.

Резултатите от анкетата показват красноречиво необходимостта от предоставянето на информация за либерализация на електроенергийния пазар на разбираем език, за да се позволи на клиентите да правят информиран избор и да постигат желани резултати.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4190 |20.06.2016 Калпакчиев: Търсят се зависими съдии, за да бъдат управлявани . 2| 4369 |05.06.2016 Австрия поиска нелегалните имигранти да бъдат въдворявани в центрове . 10| 4416 |02.06.2016 Валери Симеонов: Говорещите на турски в секциите ще бъдат гонени . 1| 4071 |01.06.2016 Президентът на Филипините иска корумпираните журналисти да бъдат избивани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads