Реклама / Ads
0| 4531 |12.07.2016 НОВИНИ

Измами по морето! ПОС-терминалите в бюрата теглят с 25% повече

.
Освен различните курсове, при които се обменя валута по морето, туристите – особено чуждестранните, са изложени и на други нелоялни търговски практики. Например: клиент иска да изтегли 100 евро от картата си, но вместо това изтеглената сума е завишена с 25%, определени като „комисиона”.
 

Чужденците предпочитат да теглят от уж сигурни места, вместо да теглят от банкоматите по курортите, тъй като се опасяват от скимиращи устройства. Като се опитват да избягат от едната опасност обаче, попадат в другата: ПОС-терминалите в бюрата са автоматично нагласени да теглят „с няколко процента повече” от картата на клиентите.

 

Въпросните „няколко процента” са 25 от исканата сума, съобщава bTV. В хотелите пък нагласената комисиона била 11%.

 

"Налице са нелоялни търговски практики. Комисията ни се е произнасяла по подобни хипотези, особено по първия пример”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

 

„Комисиона се начислява. Но 25% е безумно, и 11% е безумно. При т.нар. „шарени валути” комисионата може да е по-голяма, но що се отнася до банковите институции и до сделки в евро, комисионата е под 1%. Ако сте в хотела, може да е 1 – 1,5%. Но принципно винаги се казва, трябва информирано съгласие”, посочи финансистът Емил Хърсев.  

 

„Клиентът трябва да е напълно наясно с това, което се случва. Нелоялната търговска практика представлява именно хипотезата, в която един потребител е ощетен, без да го разбира – като е подведен или му е спестена информация”, обясни Маргаритов.

 

Той посочи и друг случай на измама: в близост до таблото с курсовете на обменните бюра се слагат флагчета – американски, британски и пр., като до тях се поставят и някаква цена. „Вие си мислите, че това е курсът, а то се оказва цена, да речем, на някаква значка или магнит за хладилник, докато курсът вътре в обменното бюро е различен”, посочи той.

 

„Туроператорите, хотелиерите, онези, които печелят от туристите, трябва да обявяват, че най-добрият курс е на банкоматите, и да се посочват банките, които поставят честни условия”, посочи Хърсев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4573 |08.07.2016 Фараона: Идва бум на измамите при интернет спестяванията . 1| 4645 |06.07.2016 М. Стоянова: Измами ще има винаги, докато има измамници и подаващи се . 2| 9309 |01.07.2016 Гечев към Дончев: Доклад на ОЛАФ сочи измами с поръчки за милиони . 22| 5487 |05.06.2016 Проф. Румен Гечев: Измамите и нарушенията на европейските процедури са най-големи в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads