Реклама / Ads
0| 9844 |12.07.2016 ИНТЕРВЮ

Стефан Стефанов: Въпреки глобите, българинът пали безконтролно

.
Източник: Стефан Стефанов
Въпреки увеличените глоби и наказания за палежиq манталитетът на българина не се е променил и той продължава да хвърля незагасени цигари, да пали огън из планината и сред природата на необезопасени места. А това предизвиква горските пожари, които започнаха и това лято. Щетите от тях са сериозни, твърди пред Фрог нюз главен инспектор Стефан Стефанов, н-к сектор „Превантивна дейност” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Ето какво каза още той:
 
- Г-н Стефанов, започнаха ли отново горските пожари и на какво се дължат те?

- Да. Вчера приключи локализирането и гасенето на пожара край Петрич. Днес имахме сериозен пожар край Пловдив, има и в района на Кюстендил. В момента в страната бушуват 15 пожара в сухи треви на различни места. В сравнение с началото на миналия месец два пъти се е увеличила интензивността. От 1 до 10 юни имахме между 80 и 90 сигнали за пожари на денонощие, сега те са вече над 200 на денонощие. 
Само вчера имаме 174 пожара от общо 215 сигнала, подадени на тел. 112.

- На какво се дължат?

- Традиционно през това време на годината настъпва силно затопляне, силно засушаване и след проливните дъждове в началото на лятото, сега е налице много суха 
растителност. Това е едната причина за пожарите, по скоро за бързото им развитие и трудното им погасяване сред природата. Другата предпоставка е извършването на стопански дейности на такива места-прибиране на сено, на слама, на зърнена реколта. 
Те се съпътстват с огневи дейности, с неизправност на техниката и небрежност при почистване на отпадъци.

- Това е от години. Нали се увеличиха наказанията за безразборно палене на стърнища. Нещо променили се в манталитета на българина ?

- Да така е. Ние от години предупреждаваме затова. Административните наказания за палежи се увеличиха, размера на глобите нарасна от около 4 до 5 пъти. Но манталитета на хората не се промени. Продължават да хвърлят незагасени цигари, да палят огън из планината и сред природата на необезопасени места. Извършването на стопански дейности пък се съпровожда с голяма доза небрежност и неподдържана техника.
Другото тревожно явление, което се забелязва през последните години, е не поддържането на местата около  пътната инфраструктура. Всяка година изпращаме предупредителни писма до фирмите, които поддържат пътищата,енергоразпределителните мрежи, там където минават електропроводи. 
За съжаление голяма част от инфраструктурата не е поддържана, не са окосени ивиците и това създава предпоставки за пожари.

- Колко са щетите годишно от такива пожари?

-Според нашата информационна система т.нар. пожари без загуби от началото на тази година са били 8113. За нас те са без материални загуби, защото са били в сухи треви, стърнища или други подобни. Но за държавата това са пожари със сериозни загуби. От една страна екологични, от други заради изразходването на голям ресурс за гасене-техника, гориво, личен състав. Това са сериозни суми.

- Какво ще кажете за хората, които палят стърнища или огньове в планината без да се замислят за щетите ?

- Какво правим ние? В момента, по време на прибиране на реколтата, вече четвърта година съвместно с полицията правим проверки за установяване на такива извършители и тяхното санкциониране. Заедно с министерство на земеделието продължаваме традицията при установен палеж на стърнище да се спре субсидията на даден земеделски производител. За съжаление това не е достатъчно. И затова апелирам към хората, ако забележат подобно нещо да съобщят на съответните хора, за да може полицията да санкционира извършителите. Палежът е криминализирано действие и се наказва от закона.

- Имаше спорове дали големите пожари, особено в планините, не се предизвикваха умишелно от т. нар. дървена мафия, за да изнася евтина дървесина. Така ли е или не?

- Да имаше такива коментари. Но нашите наблюдения през последните години не потвърждават подобни неща. По скоро става дума за безконтролно и небрежно предизвикване на произшествия и то в труднодостъпни места. Миналата година в Рила, в доста висока част на планината, над Мальовица изгоряха декари с клек. Това не е свързано с износ на дървесина, но е много трудно за гасене. Така също и пожара над Рилския манастир, тогава включихме и летална техника. Дано тази година не се налагат подобни акции, защото са много скъпи за държавата.

- Какво ще посъветвате хората, ако попаднат в пожар в планината например?

- Първо да помислят за собствената си безопасност. Ако попаднат на пожар, да се движат срещу вятъра и в посока обратна на огнището. Да не ги настигне дима и да ги задуши. Да ползват мокра тъкан, с която да пазят лицето и да дишат. Още по-добре ако се движат край водоем. Най-важното, което трябва да направят е да се уверят, че техни близки или други хора не са застрашени от пожара, да се обадят на тел. 112 и да кажат детайлно какво се случва.

Интервю на Стефан Ташев 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5104 |06.07.2016 Борисов дължи 35 000 лв., въпреки че осъди Сидеров . 0| 4720 |02.07.2016 Инспектори плъзват по заведения и хотели на Черноморието . 18| 4323 |17.06.2016 САЩ остават в Черно море въпреки руските заплахи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads