Реклама / Ads
0| 4445 |13.07.2016 НОВИНИ

Нинова: Има възможност за общ ляв кандидат за президент

.
Корнелия Нинова
„След срещите с АБВ и „Движение 21” виждам възможности да намерим обща кандидатура за президент. Застанахме единно зад три неща: целта да променим съдържанието и вида на президентската институция такава, каквато ГЕРБ я направиха; оценката за този мандат -провал за ГЕРБ и Плевнелиев; как трябва да изглежда президентската двойка като профил и качества. Това е добро начало”.
 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ. По отношение на профила на кандидата за президент тя обясни, че трябва да е човек, който води балансирана външната политика и залага само на националния интерес. Председателят на БСП допълни, че във вътрешната политика, той трябва да е човек, който не противопоставя групи от българите един срещу друг; който  брани конституционни права на българските граждани. Не на последно място тя подчерта, че президентът трябва да е й родолюбец и да милее за страната ни – всичко, което Плевнелиев не е показал като президент. „В този общ профил ще продължим разговорите за президентската двойка. Идейно и като цел, която си поставяме да променим системата, сме съгласни помежду си”, коментира тя.

 

Нинова подчерта, че тези разговори са в резултат на проведеното вътрешнопартийно допитване, на което са гласували 72% от членовете на БСП и са казали, че искат партньорство с АБВ, „Движение 21” и ВМРО, с които ще се проведат разговори днес.

 

Трябва дадем реална алтернатива на хората, за да могат да избират. Предсрочни парламентарни избори ще има и трябва да сме готови за тях, заяви лидерът на БСП. Като причини за тях тя посочи на първо място политическата нестабилност – вътрешни неразбирателства между ГЕРБ, РБ, ПФ, ежедневен пазарлък по важни теми и то не принципен, а за пари и постове. По думите й най-много нестабилността е видима сега около темата за Черно море. „Това е опасно за България. Що за управление е това? Във война ли искат да ни вкарат? Борисов или да си озапти министрите, или да каже, че не може. Тази коалиция е безконтролна”, заяви Нинова. По думите й причини за предсрочни избори са и тежкото финансово състояние на страната ни; застоят в икономиката; замразяването на социалната система. „Това няма как да не завърши с предсрочни избори”, категорична бе тя.

 

За сферата на енергетиката Нинова подчерта, че тя трябва да се гледа цялостно -  баланс в енергетиката, какво се произвежда от различни източници, има ли пазари, какви ще са цените на вътрешния пазар. Тя припомни, че в последните дни стои остро и въпросът с Белене и осъждането на България. По отношение на тезите за купуване на реактора от Иран, Нинова обясни, че това надали ще се случи. Тя поясни, че са проведени срещи с експерти, които са заявили, че реакторът няма как да бъде продаден в Иран, защото е несъвместим технологично с техните централи. Според тях единственото решение е да се стартира проектът отново и да се търси инвеститор.  

 

Нинова обясни, че по време на посещенията си и в Москва, на конгреса на Единна Русия, и в Париж на лидерската среща на ПЕС тя е заявила категоричната позиция на БСП. Тя поясни, че левицата не оспорва европейското бъдеще на България, но иска отмяна на санкциите срещу Русия. „Санкциите вредят на България. Националният интерес изисква те да отпаднат”, категорична бе тя и припомни, че само в земеделието загубите са 500 млн., а общо в икономиката са над милиард. „Европейските земеделски производители получиха обезщетения, а българските - не. Твърди сме, че трябва да се възстановят отношенията с Русия именно поради националния ни интерес”, заяви Корнелия Нинова. По време на разговорите си Нинова подчерта, че е изразила позициите за промяна на посоката на политиката в Европа и насочването й към хората, както и е изразила позиция против TTIP.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4081 |12.07.2016 Нинова: Днес имена не сме обсъждали . 1| 5107 |12.07.2016 М. Андреев: Десните са притеснени, че ГЕРБ не казва кандидат-президента . 1| 4180 |12.07.2016 Реформаторите решават за своя кандидат-президент . 0| 4214 |12.07.2016 БСП и АБВ преговарят за общ кандидат-президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads