Реклама / Ads
0| 6361 |13.07.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Индийската висша мода идва у нас

.
Фондация „Намасте България“ заедно с посолството на Индия в България представят едно от непознатите лица на Индия у нас – това на индийската висша мода. Индия се разпознава в България с йога, с аюрведа, с телевизионните сериали, с класическата индийска музика и танци, с филмите на Боливуд и с индийската кухня.
 
Малко се знае за постиженията на индийската мода, на които  ни правят съпричастни фотосите с творбите на един от водещите модни дизайнери  на Индия - Рохит Бал.

Усетът на Рохит Бал за естетика е изключително изтънчен. Народните занаяти и традиционните десени, с които Индия е толкова богата бележат по елегантен начин цялото му творчество.

 

Колекциите му са определяни, като шедьоври -  интелигентни, грижливо обмислени, отличаващи се с въображение и напълно иновативни, но винаги адекватни на времето и внушаващи благоговение.

 

Надяваме се  тази изложба да направи живота ни по-красив!

 ----------------------------------------------------------------

 

Пристрастен към сдържаната елегантност и вечната класика Рохит Бал е един от водещите модни дизайнери в Индия. Наречен от списание Time "Господарят на платовете и фантазията от Индия", той е придобил статут на икона в света на дизайна и името му предизвиква признателност и уважение.

 

Усетът на Рохит Бал за естетика е изключително изтънчен. Прочуто е  изключителното му внимание към детайлите. Народните занаяти и традиционните десени, с които Индия е толкова богата бележа по елегантен начин цялото му творчество. Преходността на урбанистичните пейзажи оживяват, представени от дизайнера чрез провокативни, изразни средства. Линията готово облекло на Рохит Бал, наречена "Balance" („Равновесие“) има абсолютен успех и показва уменията му както във висшата мода, така и при готовото облекло.

 

Творбите му могат да бъдат видени в специализирани пространства в престижните магазини в Индия, Близкия изток и Европа. Представял е дрехите си в големите модни столици по цял свят. Колекциите му винаги предизвикват невероятно възторжени отзиви. Рохит е осъществявал творчески партньорства с международно известния дизайнер на обувки Christian Louboutin, с веригата магазини Conran Store и с други лайфстайл магазини като Crate and Barrel, Anthropology.

Рохит Бал е притежател на награди и отличия за най-добър дизайнер на дамско облекло, най-добър дизайнер на мъжко облекло, най-добро модно шоу, най-добър дизайнер на готово облекло - мъжко и дамско, най-добър дизайнер на висша мода за мъже, най-добър дизайнер на висша мода за жени. Последните му награди са: от списание Hello за принос към модата; на месечното списание за мъжка мода и стил GQ - за най-добър дизайнер; за най-добър дизайнер на висша мода на списание Elle т.н.

 

По време на първото издание на Индийските награди за мода получава наградата Shiromani и наградата за най-добър дизайнер на мъжко облекло. Отличията са присъдени от международно признати издания и списания като Vogue, Harper’s Bazaar, ELLE, Verve, Marie Claire.

 

Професионалното кредо на Рохит Бал е отношението към дизайна като към форма на изкуството. Чувството му за изтънчена естетичност е изключително! Всички детайли се отличават със съвършена ръчна изработка. Големият творец има задълбочени познания за психологичните въздействия на модата и черпи вдъхновение не толкова от зримото, а от дълбоките корени  на историята, фантазията и фолклора. Колекциите му са определяни, като шедьоври -  интелигентни, грижливо обмислени, отличаващи се с въображение и напълно иновативни, но винаги адекватни на времето и внушаващи благоговение. Известен е с изключителното си внимание към детайла, придобито в резултат на различни влияния. Народните занаяти и традиционните десени с които Индия е толкова богата, както и преходността на градския пейзаж от субкултурата оживяват, представени от дизайнера чрез оригинални изразни средства. Един от основните източници на влияние върху дизайна с неговия щемпел  винаги ще бъде Кашмир. Той открива, че пейзажът и природата дълбоко са формирали представите му и са същинското вдъхновение за колекциите, които са истински артефакти.

 

Рохит казва: "Това, което кара един художник постоянно да  създава, да унищожава, да живее, да консумира и да умре е Изкуството.  Роден го обяснява съвсем просто: "Най-важното е да разчувствуваш, да обичаш, да се надяваш, да трепериш, да живееш." Във всичко виждам Изкуство. Изкуството и модата в света не са достатъчни. Трябва да има повече мода и по-малко свят, повече идеи и по-малко време. Моите колекции обединяват тези мисли и чувства. Те са израз на уважението ми към невероятните майстори и занаятчии от моята страна.  Това е знак на почит към красотата на дивата природа, птиците и цветята, намерила израз в индийските приложни изкуства и белязала, надявам се и моите колекции. "

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2213 |19.04.2024 Съюзът на писателите на Украйна награди със специална благодарност Любен Дилов-син . 0| 2385 |17.04.2024 Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл . 1| 2711 |15.04.2024 Български композитор Борислав Славов с награда BAFTA. Чуйте музиката, с която спечели . 0| 3655 |10.04.2024 Продължението на "Игра на тронове" за Джон Сноу отпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads