Реклама / Ads
8| 55388 |14.07.2016 ГЛАСЪТ

ЦСКА, Гриша Ганчев и червеният залез на Пеевски

.
Червеният залез вещае бури...
Гриша Ганчев иска ЦСКА. За да го върне в голямата игра. Делян Пеевски иска Гриша Ганчев на колене, за да го извади от голямата игра. Ако може завинаги. Няма значение с какви средства. Защото бизнесменът от Ловешкото село Микре му се опълчи и не полегна, като много други.
 
(Изключвам банкера Цветан Василев, който води историческа битка с пеевската част от държавата да доказва, че обвиненията срещу него са политически и нескопосано скалъпени.)

Но за Гриша Ганчев. Той е бизнесмен от прехода. Тръгва от средите на борците по пътя на бизнеса. Както много други – без опит и големи познания. И в условията на дивата надпревара на 90-те. Има проблеми с Темида и днес. Текат дела срещу него и негови служители за данъчни измами. Синът му бе задържан за източване на ДДС, а след това пуснат от Апелативния съд  поради „липса на престъпление”. Никога не е крил тези неща.

Трябва обаче да се припомнят едни други. Те имат пряко отношение към сегашната сага с ЦСКА.

Ганчев завършва спортното училище в Ловеч – специалност борба. Висше образование завършва във ВИИ „К. Маркс”- „Счетоводство и контрол”. Завършва и школа по мениджмънт в Сент Луис, САЩ. Това е официалната справка.

 

Гриша Ганчев е първият, който почва да внася горива в България, най-вече газ бутан-пропан. Изгражда верига от бензиностанции с марката „Литекс” – неговата компания. През 1998 г. ги отдава на концесия на световния гигант Шел.

Основател е и на копанията Queens, която произвежда сокове. По-късно я продава на поляци. Придобива, а по-късно продава и ловешкия винпром „Винал”.

Развива бизнес в енергетиката, хранителната промишленост, транспорта, туризма, финансите, хотелиерството, строителството, недвижимите имоти, дивечовъдството – стопанството „Бялка” - и коневъдството. Негови коне печелят световни серии в надбягванията. „Литекс комерс“ АД е основен инвеститор в ловешкия край. Дружеството Литекс Моторс и китайската мега компания „Great Wall Motor Co.“ построяват Завод за автомобили в Ловеч, в който се произвеждат джип „Ховър“, пикап „Уингъл“ и достъпния като цена масов автомобил „Флорид“. Заводът е открит на 21 февруари 2012.

Ганчев е запален спортист и още през 90-те помага финансово на бокса, борбата, самбото, футбола, мотокроса, волейбола и др. Дълги години борците печелеха медали и призове благодарение на неговата помощ. Същото е и за останалите.

Футболният отбор „Литекс” е в елита от години. Ганчев ремонтира и стадиона в Ловеч.  

Изброявам тези неща, защото са позабравени или премълчавани. Бизнесът на Гриша Ганчев е проверяван редовно от всички държавни институции. Доказал е, че знае как се правят пари и как се прави качествен спорт. Поначало футболът е считан за губещ във финансово отношение спорт. Дори най-големите грандове в Европа и по света дължат стотици милиони. Футболът не е за всеки, защото изисква много средства, а възвращаемостта е под въпрос. Затова хората в България, които дават пари за този спорт, заслужават уважение. Повечето от тях. Родният футбол е стигнал дъното. Националният отбор удари дъното. Клубните отбори се тресат от интриги, политически намеси, финансови машинации. Групи от ултраси се използват като шпиц команди от политически и икономически кръгове. МВР, ДАНС и прокуратурата нерядко прикриват мафиотските домогвания на влиятелни лица към футбола. Такива са задкулисните действия на депутата от ДПС Делян Пеевски, за което се носят слухове от доста време. Слухове, защото никой не прави дори опит да разследва тези слухове и да каже ясно дали отговарят на истината или не. Същите слухове сочат, че друг депутат от ДПС – Камен Костадинов – е в управата на Футболния съюз, за да налага мнението и интересите на Пеевски и да контролира действията на председатела Борислав Михайлов. Отново само слухове, но те съществуват и никой не ги опровергава с аргументи. Пак слухове твърдят, че и ген. Васил Василев, който е шеф на Комисията по етика и фейърплей в БФС, и който бе обвиняван в корупция от контрабандиста Иван Тодоров-Доктора, също обслужва Пеевски. Слухове, слухове... Именно те свързват другия кандидат за ЦСКА – Васил Божков с Пеевски. Божков е бизнесмен с богата биография, който също е помагал на спорта през годините. Странно е, че Божков не излезе нито веднъж открито и публично да заяви своите намерения и да отрече приписваните му връзки с Пеевски. Предпочете това да правят негови служители, които не се справиха със задачата. А се чува все по-често, че участва в т.нар. надпревара не по собствено желание...

 

ЦСКА преживява тежка криза от години. Тя е резултат от домогвания на политически и мафиотски кръгове. Те разбиха дори фенските организации. Дучето, известен със своите емоции и пристрастия, няколко пъти сменя „посоката”, заради което много цесекари му обърнаха гръб. И други активисти са се изкушавали от привлекателни предложения. Масовият привърженик на „червените” обаче иска неговият клуб да играе в елита, да побеждава и множи купите в Музея на ЦСКА на ст. „Народна армия”, където като лъв ги пази вездесъщия Бате Сашо Манов... Историята на ЦСКА не може да бъде пренаписвана и преиначавана. Тя е една. Отборът е сменял няколко пъти името си, но духът е останал същият.

В момента Гриша Ганчев предлага по-добри условия и гарантира бъдещето на отбора. Правил го е вече с други отбори, както и в различни спортове.

Емоцията трябва да отстъпи място на разума, на практическото решение и дори бакалските сметки. Феновете трябва да проумеят кой може да плаща тези сметки. Берлускони продаде „Милан” на богат китаец (предлагаше го и на Путин). Феновете на „Челси” не крещят срещу руския олигарх Абрамович, защото им извади клуба от калта. Във „Пари Сен Жермен”, „Ман сити”, „Арсенал”, „Барселона” и пр. не роптаят срещу милиардите на арабски шейхове. Меси не се срамува да рекламира шампоан против пърхут, нито феновете го освиркват за това. Когато обаче го хванат, че крие данъци – плаща жестока цена. Трябва да свикваме с тези неща. Примерите може да изглеждат пресилени, но не са. ЦСКА може да не е „Милан”, нито Ганчев – Берлускони, но сметките се правят по един и същ начин и се плащат по един и същ начин.

 

Раздухваната „вражда” между Ганчев и Божков е изкуствена. Тя е плод на задкулисието. Същото, което спусна свои съсобственици в „Левски”, което източи милиони от Виваком уж за „сините”, което иска да придобие и ЦСКА, за да използва шепа ултраси срещу управляващите – които и да са те. Същото задкулисие активира синдичката Дора Милева да се изявява като палячо, намесвайки се в спортно-техническите проблеми на клуба. Час по-скоро тази женица трябва да хване автобуса за родния Кърджали, да иде на лекар и да почива известно време.

 

Това е простата истина. Пеевски не може да преглътне, че Ганчев поема ЦСКА. Пеевски въобще не може да „диша” Ганчев, защото той му е отказал част от „Петрол” за жълти стотинки. И не само това – не му играе по свирката. Пеевски разчита на прокуратурата, ДАНС, МВР, Финансово министерство, НАП, КЗК и пр., за да налага прищевките си в държавата. Оттам и „аромата” на кочина. Затова Ганчев му е „черен” и използва всякакви провокации, за да го откаже от ЦСКА.

Пеевски не е глупав. Нагъл и брутален – да, но не и глупав. Той знае, че бъде ли пробит веднъж, това ще се повтори, потрети…  Ината и биткаджийския характер на Гриша Ганчев може да се окажат пример и за други. От това трепери Пеевски. И с право. Оттук насетне трябва да се оглежда денонощно, защото първи ще му скочат тези, които сега щедро угоява с източените милиони от КТБ и други банки. И медиите му няма да го спасят. Нито петдесетолевките, давани на избирателите в джамиите. Нито мръсните компромати, които събира от години... ЦСКА е само знак за идващия край на мафиотския модел. Един от знаците. Червеният залез вещае бури. Отвън вече се затяга примката около #Кой. Краят наближава. А след краха на пеевщината и футбола ще изглежда по друг начин.

Червеният залез за Пеевски означава ведро утро за всики останали. Не е лошо...

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3092 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 23| 7430 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10258 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6312 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads