Реклама / Ads
0| 6979 |14.07.2016 МИНАЛО

Бизнесменът В. Василев и кметове обявяват 2017 г. за година на Левски

.
Васил Левски
Справедливост, човечност, родолюбие, вяра в отечеството, революционна бдителност, равнопоставеност на хората... Това са все послания, завещани ни от Апостола на свободата, послания залегнали в основата на демокрацията. С тези думи бизнесменът родолюбец Васил Василев обяви начинанието си, подкрепено от кметовете на Ловеч и Карлово - 2017 г. да мине под знака на Левски. „Догодина честваме 180 г. от рождението на Дякона и затова искаме 2017 г. да бъде годината на Левски”, уточни Василев.
 

Във всеки град има улица на Левски, 186 са училищата, които носят неговото име. Но това не е достатъчно, за да го помним подобаващо, продължи родолюбецът, предаде репортер на Фрог нюз.

 

Ще организираме национална изложба, посветена на Левски, която ще представим във всички европейски столици, симпатизиращи на неговото дело и на неговите съмишленици. Изложбата ще обиколи Букурещ, Сърбия, Лондон, Рим. Написали сме и писмо до нашите евродепутати, тя да бъде показана и в Европейския парламент, допълни Василев.

 

Румъния разсекрети полицейските си архиви до края на  XIX век. Надявам се оттам да излезе важна информация за нашите хъшове. Знаем, че полицията е била на тяхна страна и ги е подпомагала. Ще отидем в Румъния, за да видим какво пише в тези архиви, каза още Василев.

 

За Левски трябва да се работи ежедневно. Ще се срещнем с министър-председателя, за да потърсим държавна подкрепа. За Апостола хората трябва да отделят ежедневно по 10 мин и да си спомням за неговото дело, заяви от своя страна Емил Кабаиванов, кмет на родния град на Дякона Карлово.

 

Да се създаде национален инициативен комитет, за да се разгърне мащабно инициативата ни. Местата, свързани с Левски, да бъдат обновени. Да работим всеотдайно с подрастващите и да разчитаме на тяхната инициатива и креативност, призова кметицата на Ловеч Корнелия Маринова, съмишленица на Василев и Кабаиванов.

 

Журналистът Люба Кулезич засвидетелствува своята подкрепа на организаторите на инициативата и даде идея да се обяви конкурс за най-добър филм за Левски, както и призова телевизионните медии да се включат в патриотичното начинание.

 

Вижте оригинални снимки на някои от съратниците на Левски:

 

Георги Фъргов - първи братовчед на Левски, член на Революционния комитет, учител и съратник на Апостола



Никола Цветков (Бакърджийчето) - съдържател на Къкринското ханче, учредител на Революционния комитет в Ловеч, арестуван заедно с Левски в ханчето, успява да спаси комитетския архив, скрит в самара на коня на Левски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4080 |13.07.2016 Махнаха четирима кметове в Хасковско . 0| 5286 |30.06.2016 Кметове не искат тунел в Кресненското дефиле . 46| 14712 |24.06.2016 Н. Василев: Лондон е едно, гледайте какво ще стане с Париж и Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads