Реклама / Ads
0| 7309 |14.07.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Не забравяме Ченалова, а забравихме едни изчезнали 15 млн.евро

.
Ангел Божилов
Странно е, но медиите имат склонността да забравят скандали даже от съвсем скоро, когато политиците са ги литнали в друга посока. Съдия Ченалова беше дрънкана много като най-лошия пример за съдия с обвързаности. Случаят около нея бе използван от управляващите да поразбият и опитат да преподчинят в зависимост от свои интереси съдебвана система.
 

 После наложиха някакви нови, но пак скопени откъм идеи правила за прозрачност на Висшия съдебен съвет. Преди няколко дни един от формалните подбудители на скандалите около съдия Ченалова и колежката й Владимира Янева, бившият царски депутат Димитър Ламбовскси бе привикан на изслушване във Висшия съдебен съвет.

Конкретния повод бе дисциплинарно дело срещу градската съдийка Веселина Ставрева. През април м.г. тя гледа мярката за неотклонение на Ченалова, обвинена, че е подправила протокол по дело на “ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД срещу НЕК ЕАД.

 

Тази компания ОЕТ се води собственост на енерготърговецът Ангел Божилов. Същият онзи, който бе работодател на консултанта, бивш шеф на ДАНС Петко Сертов преди неговото изчезване, казват по здравословни причини в Гърция и Италия. Сагата бе пикантна и цялата държава издирваше Сертов, похарчиха и много пари в чужбина. В крайна сметка пикантерията свърши някаква работа за забавление на медиите, когато се теглеха огромни кредити. Сертов се върна сам и Ангел Божилов го освободи като консултант. В цялата тази история бе замесен и Димитър Ламбовски, бил във времето безнес партньор с ОЕТ и Ангел Божилов. 
Сега Ламбовски продължава да е свидетел по делото срещу Ченалова и докато папките били при Ставрева, тя разрешила на защитник на шефа на ОЕТ Ангел Божилов да се запознае с разпитите на Ламбовски и на друг свидетел, които после изтекли в медиите.

ВСС твърди, че разрешение за достъп до материали по делото се дава задължително от прокурор, и заради това разследва съдия Ставрева.

“Казал съм това, което знам”, каза Ламбовски за показанията си срещу Ченалова. От тях става ясно, че на съдийката били обещани 690 хил. лв., за да реши дело в полза на ОЕТ.

А там спорът е за едни 15 млн. евро от продаден ток с посредничеството на фирма, с която, според Ангел Божилов е „оперирал” Ламбовски- „Вивид Пауер”, и после изчезнали в турското ОЕТ.

По-натътък ще ви представим фактите в друг тон. Тази форма на измама според нас е и класически пример за това колко е трудно да се прави честно бизнес у нас. Каква е хронологията ?

 По известни причини Божилов се отървал от фирмата “Вивид Пауер“ ЕАД, а Ламбовски и сие започват да оперират с нея. Естествено „Вивид Пауер” има банкови сметки. Адресът на фирмата е на ул. „Боянска река” 12. И до момента това е домашния адрес на Ангел Божилов. Главният счетоводител на фирмите на Божилов Йорданка Здравкова се грижи за счетоводството на „Вивид Пауер”.

 Марио Давидков персонално се грижи за графиците (движение на еленергия) на „Вивид Пауер”.

 Всички действия на „Вивид Пауер” са на “командно дишане“ от Ангел Божилов чрез персоналната му асистентка Ренета Ишлямова чрез имейли, съдържащи ценни указания за движението на еленергията.

И в заключение показателен е интересен факт: „Вивид Пауер” получава еленергия от гръцката електрическа компания на стойност 15 000 000 евро и следвайки стриктните указания, изложени по–горе отправя енергията към турското дружество ОЕТ, собсвеност на Ангел Божилов. Естествено енергията е реализирана на турската енергийна борса, в резултат, на което по сметките на „Вивид Пауер” би трябвало да постъпи някаква сума. Учудващ е безспорният факт,че сметката на „Вивид” не е захранена с нито едно евро. Компетентните органи би следвало да проявят интерес за движението на паричните потоци.

Не по–малко интересен е казуса със собствеността на небезизвестният комплекс ”Магнолия” в Бояна.

Ангел Божилов, уморен от безкрайни митарства по чужди офиси решава да приласкае Ламбовски и върху неговите останали активи да изгради собственост. Предлага да направи цесия, т.e.да изкупи кредита на Ламбовски от 1 000 000 евро, който до момента е перфектно обслужван и преобезпечен с имоти на стойност от 2 500 000 евро.

 

 Срещу това „самарянинът” Божилов придобива собствеността върху 14 апартамента и 28 гаража в баровския комплекс ”Магнолия”.

 В резултат на множество машинации днес Божилов владее или вече се е разпоредил с горепосочените апартаменти и обезпеченията по горепосочения кредит.

  Наивно си задаваме въпроса, дали НАП ще прояви интерес към едно от странните описани движения, в резултат, на което Божилов е възстановил неправомерно ДДС на стойност 700 000 лв., нанасяйки вреда на фиска на тази стойност. Както обича да казва самия Божилов: “Лек път и здрави гуми и честито на печелившите”.

Според запознати цялата афера е описана в сигнали до много институции, включително и до премиера Борисов. Лично той е разпоредил МВР да направи разследване на финансовите потоци, проверки правят ДАНС и ГДБОП.

 

Вельо Стоянов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7589 |14.07.2016 Първо във Фрог: Зрелищно арестуваха Будин за кражба на коли . 0| 5341 |13.07.2016 А. Маринов за Фрог: Първо разправии в левицата, после обща кандидатура . 0| 6087 |13.07.2016 Р. Гълъбинов за Фрог: КФН е неподготвена за стрес-тестовете! Ще нанесе вреди . 0| 4590 |13.07.2016 Тодоров: На тържество съм бил без мутри; само с магистрати и с главния секретар на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads